tisdag 1 december 2009

Utländska ägare tar över Nýja Kaupþing

Arion banki - tidigare Nýja Kaupþing - får enligt RÚV i dag utländska ägare. Fordringsägarna får 87 procent av aktierna i banken medan staten behåller en minoritetspost på 13 procent. Det uppger källor för Islandsbloggen. Uppgifterna väntas bekräftas under dagen.

Regeringen tycks alltså lyckas med avsikten att slippa ägaransvaret för de förstatligade affärsbankerna och överlåta aktiemajoriteten till fordringsägarna. Liksom Íslandsbanki (före detta Glitnir) får Arion banki utländska ägare. De största fordringsägarna är nämligen utländska banker.

Om fordringsägarna hade sagt nej till erbjudandet om att ta över Arion banki nu hade staten fortsatt som ägare. Då skulle innehavet senare kunna överlåtas till fordringsägarna som då skulle kunna få 90 procent av aktierna mellan 2011 och 2015.

Men källor uppger alltså för Islandsbloggen att övertagandet sker omedelbart samt att staten kommer att äga 13 procent av Arion banki medan 87 procent av aktierna hamnar hos fordringsägarna. Den exakta fördelningen mellan de nya ägarna är inte känd.

Staten har lånat ut 72 miljarder isländska kronor till Arion banki. Regeringen hoppas dock få tillbaka pengarna inom kort.

Landsbanki är därmed den enda storbanken som alltjämt är i isländsk ägo. I går gick tidsfristen ut för Icesave-avtalet vilket innebär att Storbritannien och Nederländerna nu kan säga upp det ensidigt, även om något sådant är osannolikt.

Mellan oktober 2008 och april 2009 kostade arbetet med att rekonstruera de tre storbankerna finansdepartementet 319 miljoner isländska kronor. Det sa bankminister Gylfi Magnússon i alltinget i går som svar på en fråga från Framstegspartiets Vigdís Hauksdóttir.

Landsbanki kostade 117 miljoner, Kaupþing 108 miljoner och Glitnir 94 miljoner. Utgifterna har nu bakats in i kraven på respektive banks konkursbo.

I alltinget pågår diskussionerna om lagförslaget. Femton ledamöter finns på talarlistan när debatten fortsätter i morgon. Även om regeringen troligtvis har en knapp majoritet för Icesave-avtalet är diskussionen livlig.

Och den kommer garanterat att fortgå även om alltinget röstar ja till förslaget. Gänget bakom hemsidan Iceslave tänker resa ett minnesmärke över alla som röstar ja till avtalet, medan nätverket Indefence genom en namninsamling uppmanar presidenten Ólafur Ragnar Grímsson att inte skriva under lagen och därmed hindra den från att träda i kraft. Hittills har drygt 16 000 islänningar skrivit på uppropet.

Uppdatering: Fordringsägarna tar över 87 procent av Arion banki medan staten behåller 13 procent av banken.

Här kan du läsa mer om privatiseringen av Glitnir, här om Kaupþings namnbyte och här om Icesave-avtalet.