onsdag 23 december 2009

Vart femte hushåll riskerar konkurs

En enda röst räddade kunderna i Sparisjóður Þórshafnar från finanskrisen. Rösten stoppade samgåendet med Sparisjóður Keflavíkur. Sparisjóður Húnaþings og Stranda röstade för ett samgående med banken - nu hotas var femte hushåll av personlig konkurs.

När den isländska ekonomin var som hetast blev även de små lokala och regionala sparbankerna intressanta. De ägnade sig främst åt traditionell bankverksamhet som lån och utlåning till medlemmarna. Sparbankerna var därför länge något av navet i de isländska kommunerna. Den som behövde låna pengar till en ny båt eller jordbruksutrustning vände sig i regel hit.

Bland de små oberoende sparbankerna återfinns också de isländska banker som faktiskt klarat finanskrisen. Eftersom verksamheten varit småskalig och utlåningen inte gått till bostäder i storstadsregionerna, som nu har rasat i värde, har bankerna lyckats överleva.

Sparisjóður Þórshafnar röstade emot ett samgående med Sparisjóður Keflavíkur. En enda röst stoppade fusionen. Då var känslorna upprörda. I dag är motståndarna närmast något av hjältar.

Medlemmarna i Sparisjóður Þórshafnar skulle satsa totalt 400 miljoner isländska kronor vid ett eventuellt samgående. Samgåendet skulle finansieras genom myntkorgslån - ett lån i schweiziska franc och japanska yen - från Landsbanki.

I dag hade skulden uppgått till 800 miljoner. De 80 hushåll som är medlemmar i Sparisjóður Þórshafnar hade haft skulder på 10 miljoner var om samgåendet hade blivit verklighet.

Sparisjóður Húnaþings og Stranda fick samma erbjudande och nappade. Vart femte hushåll i regionen riskerar nu bankrutt. Lånet från Landsbanki skulle ha betalats tillbaka vid månadsskiftet - nu får medlemmarna en frist till maj nästa år. Sannolikt tvingas många ändå i konkurs. Aktierna i banken har blivit värdelösa samtidigt som lånekostnaderna har fördubblats på grund av kronans ras.

För enskilda medlemmar har skulderna ökat från 15 miljoner isländska kronor till 40 miljoner. Vissa familjer är nu skyldiga Landsbanki över 100 miljoner kronor.

Sparisjóður Húnaþings og Stranda är en av Islands mest anrika sparbanker. Den bildades 1998 genom ett samgående mellan Sparisjóður Vestur-Húnavatnssýslu og Sparisjóður Hrútfirðinga. Den förra grundades 1917 och hade huvudkontoret i Hvammstangi. Den senare startades av befolkningen i Borðeyri 1910.

Sparisjóður Keflavíkur befinner sig nu i rekonstruktion. Banken har begärt fem miljarder isländska kronor från staten för att åter komma på fötter. De flesta fordringsägarna har också gått med på att deras krav förvandlas till andelar i den nya banken.

Här kan du läsa mer om Sparisjóður Þórshafnar och här om myntkorgslån.