torsdag 7 januari 2010

2009 på Island: Årets sämsta affär - köpet av Morgunblaðið

Priset är fortfarande hemligt. Men köparen bjöd 200 miljoner isländska kronor mer än australiern Steve Cosser. För det fick Þórsmerkur ta över Morgunblaðiðs ägare Árvakur genom att pumpa in en halv miljard i företaget som redan hade 4,6 miljarder i skulder.

Björgólfur Guðmundsson, storägare i Landsbanki, hamnade i knipa i samband med finanskraschen. Samtidigt rasade Morgunblaðiðs upplaga och annonsintäkter. När Landsbanki gick omkull hamnade Árvakur i stället hos Glitnir som lånat ut miljardbelopp till företaget.

I början av 2009 såldes Árvakur till högstbjudande, den isländska investeringsgruppen Þórsmerkur under ledning av Óskar Magnússon. Bland finansiärerna fanns flera av Islands största fiskebaroner samt andra affärsmän.

Prislappen har aldrig avslöjats. Men gruppen ska ha lyckats få omkring tre miljarder avskrivna av Landsbanki och Glitnir.

Morgunblaðið var redan då en tidning med tveksamma framtidsutsikter. Försöket att starta en egen gratistidning, Blaðið som senare döptes om till 24 stundir, havererade - tidningen var för dålig för att kunna rubba Fréttablaðiðs position som landets mest lästa och hade det oerhört svårt att hitta annonsörer.

Annonsintäkterna backade med en femtedel under 2008. 2009 försvann omkring var tredje annonskrona från Morgunblaðið. Upplagan fortsatte att krympa och räckvidden är nu nere på högst 40 procent av islänningarna, bistra siffror för en tidning som för ett decennium sedan nådde dubbelt så många läsare.

Tidningen är alltjämt ljusår ifrån att ge någon avkastning. Köpet var snarare ideologiskt än ekonomiskt. Þórsmerkur tryggade en tidning som skulle fortsätta att stå Självständighetspartiet nära.

De gamla banden mellan tidningen och partiet fick också nytt liv när förre centralbankschefen och statsministern Davíð Oddsson i höstas utsågs till chefredaktör. Beslutet väckte häftiga reaktioner med tanke på att Davíð Oddsson av kritikerna ansågs ha spelat en avgörande roll i samband med finanskraschen.

Hur många prenumeranter som sa upp tidningen i protest är inte känt. Källor uppger för Islandsbloggen att det rör sig om minst 4 000, vilket motsvarar en tiondel av upplagan. Konkurrenten DV och Jóhannes Jónsson, ägare av Bónus och ärkefiende till Davíð Oddsson, hävdar att det rör sig om cirka 11 000 uppsagda prenumerationer, alltså en fjärdedel av upplagan.

Morgunblaðið lyckades slingra sig runt 2009 års sista räckviddsmätning genom att kostnadsfritt förlänga de uppsagda prenumerationerna. I februari kommer kvittot på hur många läsare som flytt Davíð Oddsson. Att det rör sig om tusentals som lämnar en redan krisdrabbad tidning står dock klart.

Den politiska linjen är dock intakt. På ledarsidan driver Morgunblaðið alltjämt Självständighetspartiets hjärtefrågor: Nej till EU, nej till EMU, nej till Icesave och nej till omfördelning av fiskekvoter.

Utåt heter det att intresset för tidningen har ökat - vilket möjligtvis är en omskrivning för sjunkande upplaga men ökande debatt kring Davíð Oddssons lämplighet. Morgunblaðið trycker också på att läsarna ägnar tidningen betydligt mer tid än Fréttablaðiðs läsare.

Fréttablaðið har också haft ett uselt år. Båda tidningarna har gått ned på sex utgivningsdagar och genomfört besparingspaket.

Men att likt Þórsmerkur köpa ett konkurshotat företag och dessutom utse en av Islands mest avskydda personer till en av toppcheferna kan inte vara något annat än årets sämsta affär.

Här kan du läsa mer om mediemarknaden på Island och här om utnämningen av Davíð Oddsson.

I går: Völvans spådom för 2009 - så gick det
I morgon: Völvans spådom för 2010 - förutsägelserna för det nya året