onsdag 13 januari 2010

Färingarna är islänningarnas bästa vänner

Färöarna är Islands bästa vänner. 75 procent anser att färingarna är mest att lita på i Norden. En procent av islänningarna tycker att vänskapsbanden med Sverige är starkast. Det visar en webbundersökning gjord av Bylgjan.

Färingarna vinner alltså vänskapsklassen överlägset. 19 procent tycker att Norge är Islands bästa vänner, 3 procent röstar på Danmark, 2 procent Finland och 1 procent Sverige.

Danmark kniper dock förstaplatsen när islänningarna röstar fram det sämsta vänfolket med 53 procent av rösterna. Sverige får 25 procent, Finland 11 procent, Norge 9 procent och Färöarna 1 procent.

Resultatet är inte förvånande. Färöarna är det enda nordiska land som har lånat ut pengar till Island utan att knyta villkoren till Icesave-avtalet. Utbytet mellan örikena är också stort. Att Danmark inte är särskilt populärt kan säkerligen förklaras med hur Island behandlades under århundradena som dansk koloni.

Den populära radiokanalen Bylgjan gör varje dag enkäter på nätet för programmet "Reykjavík síðdegis". Undersökningarna är okontrollerade och urvalet är därför inte representativt. Men de ger förstås ändå en känsla för hur stämningarna bland folket ser ut.

68 procent sa i måndags att de tänker rösta nej till Icesave-lagen. 16 procent är för avtalet medan 16 procent ännu inte hade bestämt sig. Samma dag sa sig också 71 procent känna stöd för presidenten Ólafur Ragnar Grímsson. Den 6 januari tyckte 57 procent att han gjorde rätt som inte skrev under Icesave-lagen. Samma datum tänkte 48 procent rösta nej till lagen medan 34 procent avsåg att rösta ja.

Samtidigt är 73 procent optimistiska om att nå ett bättre förhandlingsresultat när det gäller Icesave. 52 procent vill riva avtalet och omförhandla, 21 procent godkänna lagen i sitt nuvarande skick, 17 procent inte betala över huvud taget och 10 procent backa från den senaste överenskommelsen och hålla sig till det avtal som alltinget röstade ja till i somras.

Två av tre vill fälla Icesave-lagen och förhandla med Storbritannien och Nederländerna på nytt. Och 56 procent anser att Ólafur Ragnar Grímsson gjorde rätt som förde Icesave-tvisten till en väntad folkomröstning. Det visar en ny Gallupmätning gjord på uppdrag av RÚV. 34 procent tycker däremot att han gjorde fel. Stödet för presidentens beslut har enligt undersökningen ökat dag för dag.

Presidentens agerande har störst anhängare bland yngre islänningar. Bara 20 procent av dem som är 30 år eller yngre ogillar att lagen inte godkändes. Bland dem som har fyllt 60 år är drygt hälften emot Ólafur Ragnar Grímssons beslut.

62 procent tänker enligt RÚV rösta emot Icesave-lagen medan 33 procent är för avtalet. 48 procent tror att regeringssamarbetet fortsätter, 32 procent anser däremot att det är osannolikt att vänsterkoalitionen inte spricker.

Ólafur Ragnar Grímsson befinner sig just nu på besök i Indien tillsammans med en näringslivsdelegation och hustrun Dorrit Moussaieff som fyllde 60 år i går. Men utrikesminister Össur Skarphéðinsson stannade hemma precis som han meddelade direkt efter att presidenten tillkännagett sitt beslut om Icesave-lagen.

"Det finns säkert några andra som kan bära hans väskor där", säger Össur Skarphéðinsson till RÚV.

Här kan du läsa mer om opinionsläget på Island.