söndag 31 januari 2010

Förening vill återskapa Krýsuvíkurkirkja

Krýsuvíkurkirkja totalförstördes i en brand under nyårsdagen. Men den lilla träkyrkan kommer sannolikt att resas ännu en gång - nygrundade föreningen Vinafélag Krýsuvíkurkirkju jagar pengar till att skapa en ny kyrka på samma plats och Iðnskólinn i Hafnarfjörður vill bygga den.

Den lilla träkyrkan vid Krýsuvík brann ned till grunden under natten mot den 2 januari i år. Det dröjde en halvtimme innan brandkåren kom fram till den kulturminnesmärkta kyrkan, som då sedan länge var utom räddning.

Eftersom kyrkan saknar elektricitet är det troligt att branden antingen anlagts eller uppstått på grund av vårdslöshet. Polisen trodde först att eldsvådan var anlagd, men utredarna lutar nu enligt Morgunblaðið åt att branden var en olycka. En trolig brandorsak är då att en besökare lämnat kvar ett tänt ljus som på något sätt startat eldsvådan.

Utredningen pågår alltjämt men det finns ingen misstänkt vare sig för allmänfarlig vårdslöshet eller mordbrand.

Trots att gårdarna runt Krýsuvíkurkirkja nu är öde är kyrkan populär. Två gånger om året hålls mässor i kyrkan som då alltid är så packad att många gäster får sitta i gräset utanför. Kyrkan är också öppen året om och gästboken är alltid tillgänglig.

Krýsuvíkurkirkja byggdes 1857 och renoverades 1964. Nu ser det alltså ut som att en ny kyrka kommer att byggas på platsen. Vinafélag Krýsuvíkurkirkju har tagit initiativet till projektet och har fått med sig bland annat Þjóðminjasafn Íslands, Þjóðkirkjan, Húsafriðunarnefnd och Hafnarfjarðarbær.

Kostnaden väntas enligt Morgunblaðið uppgå till minst nio miljoner isländska kronor. Iðnskólinn i Hafnarfjörður står för bygget som väntas ta två år i anspråk. Sedan ska den färdiga kyrkan flyttas till Krýsuvík med invigning någon gång under 2012.

Målet är att återskapa Krýsuvíkurkirkja som den såg ut före branden. Erfarna experter ska se till så att samma byggteknik används.

Efter vandalisering av Digraneskirkja i Kópavogur och Grensáskirkja i Reykjavík planerar vill allt fler kyrkor nu införa kameraövervakning, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om branden i Krýsuvíkurkirkja.