fredag 22 januari 2010

Nio åtalade för attack mot alltinget

Nio personer åtalades i går vid Héraðsdómur Reykjavíkur för protester vid alltinget den 8 december 2008. De trängde sig in på åhörarläktaren och krävde regeringens avgång. Flera vakter och poliser skadades i det bråk som uppstod när de skulle avvisa demonstranterna.

Åtalet gäller den udda brottsbeskrivningen árás gegn Alþingi, angrepp på alltinget. Det är första gången åtalspunkten används sedan 1949 - oroligheterna på Austurvöllur i Reykjavík i samband med protesterna mot att Island gick med i Nato ledde då till flera åtal för just árás gegn Alþingi.

Mellan 20 och 30 personer tog sig in i alltinget den 8 december 2008. Från åhörarläktaren krävde demonstranterna regeringens avgång. "Stick härifrån!" skrek en man och en kvinna när Framstegspartiets Siv Friðleifsdóttir stod i talarstolen. Mannen och kvinnan fördes bort, men då rusade alltså resten av demonstranterna förbi vakterna och upp på läktaren. Många av dem var maskerade.

Efter bråket som uppstod fick en vakt föras till akuten och två poliser skadades lindrigt. Vakten kräver nu 600 000 isländska kronor i skadestånd. Demonstranterna bet bland annat poliserna i händerna och stjärten.

Rättegången mot sju av de nio åtalade - två av dem dök aldrig upp - inleddes i Héraðsdómur Reykjavíkur i går och fortsätter den 9 februari. Flera av de åtalade var maskerade även i rätten. Samtliga förnekar brott och att det i stället är alltinget som är skyldigt till brott mot det isländska folket. Straffet för árás gegn Alþingi är mellan ett års fängelse och livstid.

I går inleddes i Héraðsdómur Reykjavíkur även en skadeståndsprocess knuten till protesterna utanför alltinget. Haukur Hilmarsson kräver nämligen 1,2 miljoner isländska kronor i skadestånd för ett lagvidrigt gripande. Han hölls i 22 timmar på polisstationen vid Hverfisgata i Reykjavík efter att ha hissat lågpriskedjan Bónus flagga på alltingsbyggnaden i november 2008.

Gripandet av Haukur Hilmarsson väckte starka känslor och flera hundra demonstranter samlades utanför polishuset för att kräva hans frigivning. Modern Eva Hauksdóttir, känd från dokumentären Guð blessi Ísland (Gud hjälpe Island!), var drivande i de protesterna. Staten anser dock att skadeståndskravet är obefogat.Eva Hauksdóttir bor alltjämt i Danmark och är aktuell med boken Ekki lita út fyrir. Du kan se ett klipp från arbetet med boken ovan.

Här kan du läsa mer om människorna från Guð blessi Ísland.