Förra fredagen avslöjade polisen under en presskonferens i Reykjavík att fyra män misstänktes för omfattande brott mot valutalagarna. Genom att arrangera misstänkta skenaffärer har männen fått växla till sig utländsk valuta mot isländska kronor, utomlands tros de sedan åter ha växlat till sig kronor som sedan förts tillbaka till Island.
Eftersom den isländska kronan har en betydligt lägre kurs utanför Island går det att tjäna stora summor på transaktioner där valutan förs fram och tillbaka över gränsen. Enligt Fréttablaðið har förtjänsten varit mellan två och fem miljarder isländska kronor. Överföringarna är på totalt tretton miljarder.
De fyra misstänkta, som är folkbokförda i Storbritannien men bor på Island, har tidigare arbetat på Straumur. I förhör säger de att överföringarna mellan det svenska aktiebolaget Aserta och isländska Glacier Capital Partners - männen uppges kontrollera båda bolagen - har gjorts i god tro. De har nämligen arbetat på samma sätt på egen hand som när de jobbade åt Straumur.
Men där finns en avgörande skillnad. Straumur har tillstånd för valutahandel, och har dessutom dotterbolag med juridisk hemvist i utlandet. En knäckfråga för rätten att ta ställning till kan därför bli hur folkbokföringsfrågan ska hanteras. Om männen betraktas som bosatta i Storbritannien kan det juridiska läget möjligen förändras.
Männen pekar ut Ingibjörg Guðbjartsdóttir, tidigare jurist vid Straumur, som arkitekten bakom Straumurs valutahandel. Hon ska ha sett till så att företagets transaktioner höll sig inom lagens råmärken.
Ingibjörg Guðbjartsdóttir är i dag anställd vid Seðlabanki Íslands där hon ansvarar för just övervakningen av valutahandeln, ett jobb som hon fick på grund av den specialkompetens hon skaffat sig under åren hos Straumur. Hon tillbakavisar dock att hon skulle stå bakom den affärsmetod som männen nu misstänks ha använt sig av.
Tillgångar hos Aserta motsvarande 200 miljoner isländska kronor har enligt uppgifter till Islandsbloggen nu frusits. Pengarna finns bland annat på svenska bankkonton hos SEB. På måndag prövas beslutet av svensk domstol.
Aserta saknar tillstånd från Finansinspektionen för att bedriva den här typen av finansiella tjänster som misstankarna gäller i Sverige. Den isländska polisen utreder nu transaktionerna i samarbete med Ekobrottsmyndigheten. Även Finansinspektionen har kopplats in, uppger källor för Islandsbloggen.
De fyra misstänkta har familj och barn på Island och uppges också bo kvar i landet. Att folkbokföra sig i Storbritannien tros ha varit ett försök att gå runt valutalagstiftningen. En av de misstänkta är en elitidrottare som har representerat såväl det isländska landslaget som flera europeiska toppklubbar.
Här kan du läsa mer om den misstänkta valutasvindeln.