fredag 12 februari 2010

Bästa partiet ett litet steg närmare maktenBästa partiet är ännu inte största partiet. Men nu finns Besti flokkurinn åtminstone med i opinionsmätningarna.

Självständighetspartiet får 35 procent av väljarstödet i en opinionsmätning gjord av Frjáls verslun för Heimur. Hade det varit ett valresultat hade det inte gått att bilda regering utan Självständighetspartiet - såvida inte Gröna vänstern, Socialdemokraterna och Gröna vänstern hade gått ihop om att regera.

Gröna vänstern får 26 procent, Socialdemokraterna 22 procent och Framstegspartiet 15 procent. Övriga partier - Bästa partiet, Rörelsen, Medborgarrörelsen och Liberalerna - får sammanlagt två procent.

51,5 procent var enligt Heimurs undersökning emot Icesave-lagen. 11,3 procent är för avtalet medan 37,1 procent är osäkra. Om de osäkra räknas bort säger 82 procent nej till Icesave-lagen och 18 procent ja.

Under tiden fortsätter Bästa partiets förvirrande valkampanj för att ta plats i Reykjavíks kommunfullmäktige i vår. Jón Gnarr har lanserat ännu ett underligt videoklipp, i ett nytt inlägg pläderar han för ett knarkfritt allting till år 2020 och så här motiverar skådespelaren Jörundur Ragnarsson varför han kandiderar för Bästa partiet:
"När Jón först bad mig om att kandidera för Bästa partiet frågade jag honom: 'Varför? Varför frågar du inte Matthías Bjarnason eller någon som vet en massa om sådant?' Jón sa att Matthías hade blivit gammal och jag hade medverkat i populära tv-serier och då kunde jag fiska många röster. 'Jag? Men Jón, jag är inte politiker, jag är skådespelare. Låt mig tänka över det här.'
Så åkte jag hem och googlade 'minister' och 'politiker' och sådant. Då hittade jag att massor av olika folk kandiderar för det här och andra partier och det är alla slags människor som inte vet något om att vara politiker. Precis som jag. Jag har något som slår ut de flesta. Jag kan alltid spela en sådan man. Jag har spelat en efterbliven man, bensinstationsarbetare, lagerarbetare, designer och mycket mer. Varför inte en politiker? Massor av människor trodde på mig i de här rollerna, vissa trodde till och med på riktigt att jag var efterbliven när jag spelade den rollen. Fast jag är inte efterbliven.
Alltinget, kommunfullmäktige och sådant är precis som teatrar. Folk håller tal som de lär sig utantill (manus), klär sig i kavaj och dräkt (kostymer) och grejer, kammar sig, målar sig och sådant (smink). Och så är det en som leder partiet som man är medlem i som är precis som en regissör (Jón Gnarr).
'Jag kan verkligen göra det här' tänkte jag. Men så började jag tänka på annat. Varför skulle jag börja göra det här, vad tjänar jag på det? Skulle jag sluta med skådespeleriet? Sluta med teater och tv?
Jón försäkrade mig om att jag inte skulle ha några sådana betänkligheter. Om jag får jobb på tv eller teater då kan jag låta det gå före och jag behöver inte gå på möten och sådant. Det gör jag bara om jag får tid. Dessutom får jag lön som fullmäktigeledamot eller alltingsledamot eller kanske så småningom minister. Det är även mer sannolikt att jag kan få bidrag från kommunen och kanske senare få scenkonstrådet att starta min egen teater. Jón ska också försöka ordna ett smidigt inträde för mig till Kvikmyndasjóður Íslands.
Jag tog beslutet att kandidera och här är jag nu. Jag ska göra allt som jag kan för att förverkliga Bästa partiets program i sin helhet (om jag inte är upptagen). Jag ska kämpa för jämställdhet, respekt, optimism, rättvisa, kärlek, frihet, ansvar, självständighet, demokrati, progressivitet, förtroende, optimism och hederlighet (om jag inte är upptagen)!!!
Bästa partiet är det bästa partiet som jag vet!!
Varför välja det näst bästa när du kan välja det bästa?
Jag vet inte. Hur är det med dig?"

Här kan du läsa mer om Bästa partiet.