fredag 12 februari 2010

Domstol stoppar isländsk fildelningssajt

Den isländska fildelningssajten Ístorrent är olaglig. Ägaren Svavar Kjarrval Lúthersson får stå för rättegångskostnaderna på 700 000 kronor. Domen i Hæstiréttur Íslands kan bli prejudicerande och innebära att fildelning med bit torrent-teknik är förbjuden på Island.

Den 19 november 2007 stängdes Ístorrent på grund av misstänkt upphovsrättsintrång. I maj 2008 hävdes beslutet eftersom det visade sig att upphovsrättsorganisationen Smáís inte hade rätt att företräda de upphovsrättsinnehavare som åtalet omfattade.

För ett drygt år sedan kom Héraðsdómur Reykjaness fram till att sajten var olaglig. Den hade då ännu en gång stängts ned och Svavar Kjarrval Lúthersson dömdes att betala rättegångskostnaderna på 700 000 isländska kronor.

Hæstiréttur Íslands fastställer nu tingsrättens dom. I domslutet heter det att Ístorrent har möjliggjort spridningen av upphovsrättsskyddat material och att sajten därför är olaglig.

Resonemanget påminner om domslutet mot The Pirate Bay då männen bakom webbplatsen dömdes för att ha skapat en mötesplats för fildelning. Hæstiréttur Íslands tar heller ingen hänsyn till att även nedladdningen av material som har spridits med upphovsrättsinnehavarnas medgivande nu stoppas.

Även om det i domen aldrig uttalas något förbud mot bit torrent-tekniken i sig, så ligger det alltså nära till hands att se domslutet som ett sådant såvida det inte går att garantera att inget upphovsrättsskyddat material sprids.

Under rättegången i Héraðsdómur Reykjaness fick Svavar Kjarrval Lúthersson moraliskt stöd av The Pirate Bays Peter Sunde. Men nu har Hafnarfjörðurbon inte längre råd att driva processen vidare.

"Jag har förlorat det här målet men mitt deltagande i frihetskampen upphör inte", säger Svavar Kjarrval Lúthersson i ett pressmeddelande.

Han hävdar också att domen nu gör att internetleverantörer och webbplatsinnehavare måste se över sin verksamhet. Svavar Kjarrval Lúthersson befarar nämligen att de nu kan göras skyldiga för vad användarna utnyttjar tekniken till.

Det är heller inte säkert att Svavar Kjarrval Lúthersson har gjort sitt i rätten. Domen öppnar möjligheten för upphovsrättsinnehavare anslutna till Samband tónskálda og eigenda flutningsréttar att stämma eller polisanmäla privatpersoner som tankat hem skyddat material från Ístorrent under de nästan tre år som som sajten var tillgänglig för allmänheten.

I somras dömdes nio isländska män till villkorliga domar för upphovsrättsbrott. De fildelade sammanlagt 130 430 upphovsrättsskyddade filer genom den isländska direct connect-sidan Dci. Sajten har nu upphört.

Här kan du läsa mer om Ístorrent, här mer om Dci-målet och här domen från Hæstiréttur Íslands i sin helhet.