fredag 26 februari 2010

Gästblogg: Det våras för Island

Har under vintern studerat Islandsbloggen, IMO, Vegagerðin och RÚV relativt regelbundet och konstaterat några saker:

Islandsbloggen fortsätter att producera intressanta, fyndiga och ibland kluriga inlägg om olika företeelser på denna vår grannö. Till exempel blev man naturligtvis riktigt sugen på huset i Flateyri även om det ligger ruskigt fjärran och svåråtkomligt, men ändå – under min vårdnad skulle det väl sannolikt inte bli mera ruckel än det redan var? Och detta till ett facilt pris dessutom.

Har också noterat att medan vi i Sverige haft den värsta vintern på många år så har vintern, ganska länge, varit mild och relativt snölös på Island! Vegagerðins (egendomlig konstruktion med isländskt ord med svensk genitivändelse!) besparingar inom snöröjningen gjorde att till exempel Gjögur med omnejd faktiskt inte drabbades särskilt hårt inledningsvis. Först under de sista dagarna har de fått sin beskärda del av snöfall och hårda vindar och nu lyser vägar till Västfjordarna, och några andra vägar också för den delen, ilsket rött på Vegagerðins karta över framkomligheten. Höglandet är ju, såvitt jag förstår, alltid helt oåtkomligt vintertid, liksom en del fjällövergångar. Men de senaste dagarna har till och med den nya vägen till Västfjordarna varit oframkomlig.

Har också konstaterat att de senaste dagarna har den vulkaniska aktiviteten varit relativt hög, med många, om än ganska små, bävningar. Måhända är det snart dags för Hekla att surna till och börja spy ut gas och lava igen? Hon (vulkaner är alltid feminina!) har ju ”gått över tiden” från sin senaste eruption!!

Har också noterat att arbetsmarknaden på ön verkar ha repat sig en del. Har studerat ”Vinnumalastofnun” lite då och då. Och när det var som värst fanns det inte mer än en handfull (deltids-)arbeten på hela ön, men det verkar ha lossnat ganska rejält.

Så om Icesave löser sig, de interna Isländska politiska diskussionerna ändar i något konstruktivt och vi (äntligen!) får med Island i EU (fast de verkar inte riktigt ha den rätta viljan!) så kommer nog även Snorres ö att gå en riktigt trevlig vår till mötes!

Anders L