fredag 26 februari 2010

Jón Ásgeir Jóhannesson stäms för Ikeakök

Det är tuffa tider för Jón Ásgeir Jóhannessons affärsimperium just nu. Fyra av fem islänningar motsätter sig att fadern Jóhannes Jónsson får fortsätta som styrelseordförande för detaljhandelskoncernen Hagar. Och själv stäms han för att ha hyrt ut lyxvåningen i New York med köksinredning från Ikea.

Jón Ásgeir Jóhannesson är en av finanskrisens största förlorare. Sedan Glitnir föll hösten 2008 har affärsimperiet fallit bit för bit.

För familjen var det säkerligen en lättnad när Arion banki (tidigare Kaupþing) ändå ville behålla Jóhannes Jónsson som styrelseordförande i Hagar. Kaupþing tog över 95,7 procent av aktierna i Hagar när holdingbolaget 1998 kollapsade. 1998 har skulder på åtminstone 50 miljarder isländska kronor till banken.

Banken vill börsintroducera bolaget men ger alltså Jóhannes Jónsson nytt förtroende. Han tillåts dock köpa högst tio procent av aktierna.

Beskedet har på många håll mötts med besvikelse eftersom familjen anses ha varit i högsta grad bidragande till finanskraschen. I en opinionsmätning utförd av MMR säger 80,1 procent av islänningarna att de är emot beslutet att Jóhannes Jónsson kan bli fortsatt storägare i Hagar.

Framtakssjóður Íslands, en investeringsfond för 16 pensionsfonder, har visat intresse för att bli majoritetsägare i det börsintroducerade Hagar, skriver Morgunblaðið.

Uthyrningen av lyxvåningen i New York låter dock ana att Jón Ásgeir Jóhannesson inte längre har det så gott ställt. Han köpte den 2007 för över tio miljoner dollar tillsammans med hustrun Ingibjörg Pálmadóttir. Några månader senare köpte han även övervåningen.

Förra året hyrde han ut våningen till Paramount Realty Group för 312 000 dollar. Men nu stäms han av företaget. Att sätta in ett kök från Ikea på lyxadressen 50 Gramercy Park North är enligt stämningsansökan inte förenligt med den standard som förväntas i byggnaden.

Och inte nog med det. Hyresgästen har dessutom fått skämmas inför gästerna för det "fula" köket tillverkat av "Ikea, which is generally known to offer low budget furniture: "The kitchen has also been a source of embarrassment for Plaintiff and the subject of remarks by guests", heter det i stämningen enligt New York Daily News.

Förnedringen fortsätter. När de nya hyresgästerna flyttade in funkade inte luftkonditioneringen, ett fönster var trasigt och duschen saknade flera delar. Vid ett tillfälle fick de på terrassen dessutom kycklingvingar över sig. De avgnagda benen hade kastats från den mindre lägenheten en våning ovanför som Jón Ásgeir Jóhannesson och Ingibjörg Pálmadóttir alltjämt disponerar.

Det är inte den enda tråkiga fastighetsnyheten för Jón Ásgeir Jóhannesson. Hagar förlorade nyligen mot Fasteignafélagið Sýsla i Héraðsdómur Reykjavíkur. Fastighetsbolaget byggde ett nytt köpcentrum i Reykjavíkförorten Garðabær, där Hagar skrev kontrakt på en lokal på 1 700 kvadratmeter.

I samband med finanskraschen drog sig Hagar ur affären. Företaget hänvisade till att stora delar av gallerian var outhyrd, vilket minskade Hagars intresse. Men uppsägningen av kontraktet var enligt domstolen olaglig. Fasteignafélagið Sýsla tilldöms därför 7,6 miljoner isländska kronor plus ränta i skadestånd.

Fons konkursförvaltare vill dessutom riva upp ett lån på en miljard isländska kronor som betalades in på Jón Ásgeir Jóhannessons bankkonto. Pengarna betalades ut i juni 2008 och var öronmärkta för att köpa en del av Williams formel 1-stall. Miljardlånet avskrevs enligt Morgunblaðið redan i februari 2009, tre år före Jón Ásgeir Jóhannesson skulle ha betalat tillbaka pengarna.

Här kan du läsa mer om börsintroduktionen av Hagar och här domen från Héraðsdómur Reykjavíkur i sin helhet.