
Nauteyri ligger längst in i Ísafjarðardjúp vid Langadalsströnd. Här finns en kyrka med anor från 1885, sex sommarhus och en naturlig badplats med hetvatten. Nauteyri tillhör den västra sidan av Strandir, här finns några enstaka gårdar men en bit norrut börjar en kuststräcka som har varit övergiven i decennier. På sommaren får dock de små byarna längs med Snæfjallaströnd åter liv då semesterfirarna flyttar in i husen.
Kommunen Nauteyrarhreppur upphörde 1994 och gick då ihop med Hólmavíkurhreppur. Den kommunen bytte i sin tur namn till Strandabyggð och växte 2005 genom ett samgående med Broddaneshreppur. Politikerna hade hoppats på att slå ihop samtliga kommuner i Strandir, men Broddaneshreppur var den enda där en majoritet av invånarna sa ja i folkomröstningen.
Hraðfrystihúsið Gunnvör bedriver fiskodling vid Nauteyri. Företaget har sin bas i Hnífsdalur men utökar ständigt just odlingen av torsk. Bolaget erbjöd sig att köpa Nauteyri, ett område på 5 500 hektar som har varit till salu i tre år, av kommunen för 15 miljoner isländska kronor.
Men Strandabyggð sa nej - möjligtvis påverkade av de många markägare i regionen som befarade att ett så lågt pris skulle devalvera värdet på deras ägor. Borgmästaren Ásdís Leifsdóttir säger till RÚV att det inte kommer att bli aktuellt med någon rea på kommunens tillgångar.
Kommunen svarade enligt Bæjarins Besta med ett motbud. I kölvattnet av diskussionerna kring den eventuella försäljningen av Nauteyri ska dessutom ytterligare tre anbud på ägorna ha inkommit.

I dag är Nauteyri alltså övergivet under stora delar av året. Några byggnader ingår heller inte i köpet.
Frågan är vad ett beslut att inte sälja tomten kan betyda för regionens framtid. Kanske är det naivt att förvänta sig att en försäljning skulle leda till att Hraðfrystihúsið Gunnvör investerade i platsen. Men det skulle tveklöst bli smidigare för dem som arbetar med fiskodlingen att också bo i Nauteyri.
Hólmavík är närmaste stad 55 kilometer bort. Till lilla Reykjanes är avståndet något kortare. Norrut finns som sagt några enstaka gårdar innan vildmarken tar över.
Att tro att Snæfjallaströnd och Langadalsströnd åter ska blomstra är kanske inte realistiskt. Att bygga nytt i områden som de flesta redan har lämnat är onekligen ett ekonomiskt vågspel. Men hoppet är en annan sak. Frågan är bara om prislappen är 15 miljoner kronor.
Foto: Fasteignamiðstöðin