onsdag 24 februari 2010

Ny maktkamp väntar i Kópavogur

Cirkusen kring Kópavogurs avhoppade borgmästare Gunnar I. Birgisson fortsätter. I helgen led han ett svidande nederlag i provvalet för Självständighetspartiet. Och nu visar det sig att släkten i stället försöker nå inflytande i Framstegspartiet.

Gunnar I. Birgisson tog tjänstledigt i juni förra året efter avslöjanden om att hans dotters företag fått kommunala uppdrag till ett värde av 45 miljoner isländska kronor utan att någon upphandling genomfördes. Företaget fick också tre miljoner kronor för att färdigställa en bok om kommunens 50-årsjubileum. Boken gavs dock aldrig ut.

Mellan 1997 och 2001 fick Gunnar I. Birgissons eget bolag kommunala uppdrag för 130 miljoner kronor i Reykjavíkförorten. Andra anklagelser gjorde gällande att han skulle ha skaffat sig tillgång till den kommunala pensionsfonden och använt den för privata utgifter.

Efter att ha kämpat emot in i det sista gick borgmästaren så småningom med på att ta en paus. Hans efterträdare blev Gunnsteinn Sigurðsson.

I helgens provval gjorde Gunnar I. Birgisson comeback på den politiska scenen. Resultatet blev ett fiasko. Han ställde upp för att få toppa Självständighetspartiets lista i vårens kommunalval, men hamnade först på tredje plats efter utmanarna Ármann Kr. Ólafsson och Hildur Dungal.

Dagarna före provvalet fick idrottsklubben HK:s medlemmar ett brev där de - oavsett politisk hemvist - uppmanades att lägga sin röst på rivalen Ármann Kr. Ólafsson. Vem som skickade brevet är inte känt. Både Gunnsteinn Sigurðsson och Ármann Kr. Ólafsson har pekats ut men förnekar inblandning.

Segraren i provvalet befinner sig även han i blåsväder. Källor uppger för DV att Ármann Kr. Ólafsson ska ha bjudit på pizza sedan hans 16-årige son och andra jämnåriga lyckats rösta på honom. Ármann Kr. Ólafsson tillbakavisar dock uppgifterna, men medger att han bjudit rejält före röstningen - 14 pizzor, 150 bullar, 200 pannkakor, 200 bitar apelsintårta med mera.

På frågan om Ármann Kr. Ólafsson försökt köpa röster med mat svarar han att det är en tolkningsfråga. Syftet var dock att tacka kampanjarbetarna. Provvalsvinnaren tycker ändå att hans egen kampanj var måttfull. I andra valstugor bjöds det enligt Ármann Kr. Ólafsson även på öl och sprit.

Gunnar I. Birgisson anklagade också sympatisörer till Framstegspartiet för att ha saboterat valet och bidragit till att han petades från förstaplatsen.

Men Gunnar I. Birgissons familj tycks inte ha gett upp hoppet om fortsatt inflytande i Kópavogur. Båda döttrarna och deras makar har i stället löst medlemskap i Framstegspartiet, som håller provval till helgen. En annan ny partimedlem är Halldór Jónsson. Även han har figurerat i samma härva som Gunnar I. Birgisson. Under åren 2003 till 2008 fick han nämligen kommunala uppdrag till ett värde av 70 miljoner. Även här skedde det utan upphandling.

I Kópavogur regerar Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Koalitionspartnerns starke man Ómar Stefánsson var mycket kritisk mot Gunnar I. Birgissons affärer och dömde i somras ut dem som oetiska. På sin blogg skriver Ómar Stefánsson att det förmodligen betyder att han kommer att få det tufft i lördagens provval.

Men snålblåsten började redan så fort han publicerat namnen på de nya partimedlemmarna. Det går nämligen emot partiets stadgar och kan enligt Vísir också utgöra ett brott mot personuppgiftslagen.

Här kan du läsa mer om turerna kring Gunnar I. Birgisson.