söndag 14 februari 2010

Presidenten anklagas för uppror mot alltingetDet oväntade beskedet att inte godkänna Icesave-lagen riktade världens strålkastarljus mot Islands president Ólafur Ragnar Grímsson. Ett tidigare undanskymt ämbete blev plötsligt världspolitik. En majoritet av islänningarna tycker att han gjorde rätt som inte skrev under lagen, men han har också fått kritik från många håll.

Ólafur Ragnar Grímsson hänvisade i sitt beslut till att det fanns en spricka mellan folket och politikerna. Det beskedet öppnade i sin tur för en spricka mellan presidenten och en majoritet av alltinget.

Regeringen mottog beskedet med sammanbiten besvikelse. Oppositionsledaren Bjarni Benediktsson, en av Icesave-lagens motståndare, tyckte att presidenten gjorde fel och att han borde godkänna alla lagar som stiftats av det folkvalda alltinget. Rörelsen och Framstegspartiet välkomnade däremot beslutet.

Det är andra gången som Ólafur Ragnar Grímsson använt sin makt till att stoppa ett lagförslag. Första tillfället var ett lagförslag 2004 om att reglera ägarförhållandena på mediemarknaden.

En av presidentens hårdaste kritiker är Eiríkur Bergmann, doktor i statsvetenskap vid Háskólinn á Bifröst. Han skriver i Pressan att Ólafur Ragnar Grímsson åsidosatte alltinget - och därefter började bedriva en egen utrikespolitisk linje.

Ólafur Ragnar Grímsson har varit generös med intervjuer efter beslutet om Icesave-lagen. Eftersom Jóhanna Sigurðardóttir ger sparsamt med intervjuer - hon känner sig osäker på engelska och svarar hellre på frågor skriftligt - har presidenten utåt blivit galjonsfiguren för det isländska Icesave-motståndet.

Eiríkur Bergmann kritiserar presidenten för att ha gått i polemik med regeringen i den viktigaste mellanstatliga frågan på årtionden. Oavsett ståndpunkt i Icesave-tvisten anser han att Ólafur Ragnar Grímsson därigenom har åsidosatt alltinget för att driva en egen politisk linje som han argumenterar för i intervju efter intervju. Det innebär enligt Eiríkur Bergmann en helt ny hållning, och som principfråga är det oacceptabelt att presidenten på det sättet åsidosätter de demokratiska spelreglerna.

Svavar Gestsson, den hårt kritiserade huvudförhandlaren för Icesave-avtalet, sågar också presidentens agerande på samma grunder. Han säger till DV att Ólafur Ragnar Grímsson har gjort uppror mot alltinget samt att vissa beslut är nödvändiga även om de inte är populära.

Hade Facebook funnits när Ólafur Ragnar Grímsson själv var minister hade han förmodligen fått stoppa många lagförslag på grund av bristande folkligt stöd. Svavar Gestsson hävdar därför att presidenten snarast har skapat en form av Facebook-republik, skriver DV.

Ovan kan du se en intervju med Ólafur Ragnar Grímsson från Al Jazeera.