torsdag 11 februari 2010

Silvertärnan flyger längst i världen

Silvertärnan som häckar på Island är det djur som förflyttar sig mest i hela världen. Inom loppet av ett år flyger den över 70 000 kilometer. Det visar ett nytt forskningsprojekt under ledning av Náttúrufræðistofnun Íslands.

Silvertärnan kommer till Island på våren och häckar på ön under sommarmånaderna. På hösten lämnar den det norra halvklotet för sitt vinteruppehälle någonstans söder om ekvatorn. Det finns till och med silvertärnor som rundar Antarktis och andra som besöker Australien.

Resan tar upp till tre månader. Men silvertärnan tar inte alltid den närmaste vägen utan flyger närmast i bågliknande mönster. Fåglarna stannar därför ofta upp till en månad och äter upp sig och vilar någonstans i Atlanten, ofta cirka 100 mil norr om Azorerna. Inom samma område tros även många av Västmannaöarnas lunnefåglar tillbringa vintern. Sedan fortsätter färden för silvertärnan söderut längs med Afrikas eller Sydamerikas kuster.

Den långa färden gör också att silvertärnan inte bara är det djur som förflyttar sig mest under ett år, arten är också den som får mest solljus på sig. Med tanke på att silvertärnan kan bli upp till 30 år är fågeln sannolikt också den som rör sig mest under sin livstid.

Silvertärnan som vistas på Island under sommaren gör nästan två varv runt jorden varje år. Under en livstid blir det cirka 50 varv runt planeten.

I forskningsprojektet ringmärktes ett tjugotal silvertärnor på Grönland och Flatey i Breiðafjörður med mätare. Utrustningen väger 1,4 gram. Det är första gången som så avancerade mätare används på så små fåglar - silvertärnan väger ungefär 100 gram.

Ornitologen Ævar Pedersen anser att resultaten är häpnadsväckande samtidigt som de bekräftar forskarnas aningar om silvertärnans säregna livsstil.

Den nya tekniken används redan på flera andra arter. Mindre liran, som på Island enbart häckar på Västmannaöarna, håller till vid södra Argentina under vintern. Smålommen väljer södra Grönland under vintern - men vissa par delar upp sig, en hona valde till exempel Snæfellsnes till skillnad från hanen för att återförenas på våren. Den på Island sällsynta sjöorren har också märkts vid Aðaldalur nära Húsavík men några uppgifter om vinteruppehället finns ännu inte. Gemensamt för de här arterna är att resultaten ännu inte har sammanställts.

Här kan du läsa mer om silvertärnan på Island.