onsdag 3 februari 2010

Snygga islänningar röker inteSnygga människor röker inte. Ungefär så kan den här gamla isländska reklamfilmen sammanfattas - där snyggingarna går på korståg mot giftpinnarna, viftar lite med isländska flaggan och får hela Reykjavík att fimpa.

Kanske är det den fräsiga reklamfilmen som gör susen. Allt fler islänningar fimpar nämligen för gott. En Gallupmätning gjord hösten 2009 visar att 15,4 procent av den vuxna befolkningen röker dagligen. Året innan rökte 17,6 procent av islänningarna. Det är framför allt fler män som har slutat röka, skriver Morgunblaðið.

Ett mål för folkhälsan under 2010 är att färre än 15 procent av islänningarna mellan 18 och 69 år ska vara rökare. Möjligheterna att nå ända fram tycks alltså ganska goda. I åldersgruppen röker 16,8 procent av befolkningen.

1991 rökte 30 procent av invånarna dagligen. Sedan dess har andelen alltså nästan halverats. Om det beror på att ett paket cigaretter på Island i dag kostar runt 900 isländska kronor, den käcka reklamfilmen eller både och är osäkert.

Om samhällets kostnader för rökningen bakades in i cigarettpriset skulle varje paket kosta omkring 3 000 kronor - läs mer om det här.