tisdag 2 februari 2010

Stor majoritet för nej till Icesave-lagen

Motståndet mot Icesave-lagen är fortfarande stort samtidigt som många ännu inte har bestämt sig hur de tänker rösta. Det visar Bylgjans senaste nätenkät.

Resultaten i Bylgjans webbaserade undersökningar ska tas med en rejäl nypa salt eftersom underlaget inte är kontrollerat. I regel brukar de som deltar i radiokanalens enkäter vara mer borgerligt sinnade än islänningarna i allmänhet.

70 procent av islänningarna tänkte den 28 januari, samma dag som poströstningen inleddes, rösta nej till Icesave-lagen. En nedgång med en procentenhet jämfört med den 19 januari. Ja-sidan ökade från 17 till 18 procent medan 12 procent ännu inte har bestämt sig.

26 procent hade röstat blankt eller på något oetablerat parti om det var val till alltinget i dag. Även det är siffror som brukar vara högre hos Bylgjan än i kontrollerade opinionsmätningar, men de säger ändå en del om det trovärdighetsproblem som politikerna just nu brottas med.

Om blank- och övrigtröstarna räknas bort hade 37 procent lagt sin röst på Självständighetspartiet. Gröna vänstern får 19 procent, Socialdemokraterna 18 procent, Framstegspartiet 16 procent, Liberalerna 4 procent, Rörelsen 4 procent och Medborgarrörelsen 2 procent.

Även i RÚV:s Gallupmätning har nej-sidan ett klart övertag inför folkomröstningen. 66 procent av de tillfrågade säger att de kommer att rösta nej till Icesave-lagen, 30 procent tänker rösta ja medan 4 procent ännu inte har bestämt sig. 61 procent tycker att presidenten Ólafur Ragnar Grímsson gjorde rätt som inte godkände lagen.

Självständighetspartiet är även i RÚV:s mätning största parti med 32 procent av väljarstödet. Sedan följer Socialdemokraterna och Gröna vänstern med 25 procent var, Framstegspartiet med 14 procent och Rörelsen med 1,7 procent. Gröna vänstern är det parti som ökar mest.

Även i Reykjavík är Självständighetspartiet störst med 41 procent av väljarstödet. Men Framstegspartiets fem procent räcker inte till något mandat, varför Socialdemokraterna (33 procent) och Gröna vänstern (19 procent) skulle kunna bilda egen majoritet med totalt åtta ledamöter mot Självständighetspartiets sju, enligt RÚV.

En Gallupmätning utförd på uppdrag av Dagskráin i Selfoss visar att Självständighetspartiet skulle få egen majoritet i Árborg i kommunalvalet. 48 procent skulle ge fem mandat. Gröna vänstern får 23 procent (två mandat), Framstegspartiet 18 procent (ett mandat) och Socialdemokraterna 12 procent (ett mandat), rapporterar Morgunblaðið.

Om det var ett valresultatet skulle det alltså bli ett majoritetsskifte i Árborg, där en koalition mellan Framstegspartiet, Gröna vänstern och Socialdemokraterna styr i dag. Kommunen har stora ekonomiska problem.

Islandsbloggens läsare tror också på ett nej till Icesave-lagen. 83,8 procent tror att islänningarna röstar nej medan 16,2 procent tror på ett ja till Icesave-avtalet. 222 personer deltog i omröstningen.

I Hafnarfjörður väntar sannolikt en folkomröstning om utbyggnad av aluminiumsmältverket vid Straumsvík. Enligt Morgunblaðið hinns det dock inte med före Icesave-omröstningen den 6 mars. Antingen får kommuninvånarna säga sitt om utbyggnadsplanerna i samband med kommunalvalen den 29 maj eller vid en tidigare folkomröstning.

Vid Helguvík pågår bygget av ett nytt aluminiumsmältverk och vid Bakki utanför Húsavík kämpar kommunstyrelsen alltjämt för att få klartecken för ett nytt smältverk.

Vad tycker du? Ska Island bygga fler aluminiumsmältverk? Rösta i enkäten i högerspalten!

Här kan du läsa mer om opinionsläget, här mer om situationen i Árborg och här om planerna på att bygga ut aluminiumsmältverket i Hafnarfjörður.