måndag 8 februari 2010

Tappar kontrollen över Bónus - Hagar på börsen

Jóhannes Jónsson och Jón Ásgeir Jóhannesson förlorar kontrollen över Hagar. Arion banki vill börsintroducera bolaget. Jóhannes Jónsson fortsätter som styrelseordförande - men får tillsammans med sonen Jón Ásgeir Jóhannesson inte chansen att köpa mer än tio procent av aktierna i bolaget.

Kaupþing tog över 95,7 procent av aktierna i Hagar när holdingbolaget 1998 kollapsade hösten 2008. 1998 har skulder på åtminstone 50 miljarder isländska kronor till banken.

Arion banki (tidigare Kaupþing) har nu bestämt sig för att sälja innehavet - men inte till Jón Ásgeir Jóhannesson och Jóhannes Jónsson. Vd:n Finnur Sveinbjörnsson motiverar i ett pressmeddelande beslutet med att det innebär att banken får ut så mycket som möjligt för aktieposten. Dessutom tror han att det kommer att stärka den isländska börsen.

Den nuvarande styrelsen får köpa högst 15 procent av aktierna. Jóhannes Jónsson har rätt att köpa totalt 10 procent av bolaget. Beskedet kommer efter rykten om att stora delar av 1998:s skulder till Kaupþing skulle avskrivas och medborgargruppen Þjóðarhagur försökt skapa förutsättningar för ett övertagande.

"Jag vill understryka att den här andelen inte skänks bort. Han [Jóhannes Jónsson] måste betala samma pris som alla andra för den här posten", säger Finnur Sveinbjörnsson till Morgunblaðið.

Hur mycket pengar som Arion banki kommer att få in på försäljningen är oklart. Börsintroduktionen väntas ske under andra halvan av 2010.

Vilhjálmur Bjarnason, ekonom vid Háskóli Íslands, kritiserade Arion bankis beslut i gårdagens "Silfur Egils". Han tror ändå att det innebär att banken behöve skriva av mångmiljardbelopp i skulder. Dessutom sänder det fel signaler när samma styrelse får förnyat förtroende.

Gröna vänsterns Lilja Mósesdóttir sågade också beskedet. I morse sa hon till Bylgjan att hon var besviken på att Arion banki valt att ge den nuvarande styrelsen sitt stöd.

Jóhannes Jónsson kommenterar beslutet i ett pressmeddelande:
"Ovissheten om Hagars framtid har upphört. Det är min uppriktiga förhoppning att det nu skapas arbetsro för Hagar så att personalen kan ägna sig åt det den gör bäst, att driva företaget och tjäna sina kunder. Möjligheterna är många och en spännande tid väntar."

Hagar är Islands största detaljhandelsföretag med omkring 50 procent av livsmedelsmarknaden i landet i butikskedjorna Bónus, Hagkaup och 10-11. Bolaget äger dessutom flera modekedjor.

Även Baugurs försäljning av Hagar till 1998 är omstridd. Hälften av köpeskillingen, 15 miljarder isländska kronor, gick till att betala lån hos Kaupþing och Glitnir. Den andra halvan gick till aktier i det egna bolaget. Baugur köpte aktierna i det egna bolaget från ett holdingbolag kontrollerat av Jón Ásgeir Jóhannesson, Ingibjörg Palmadóttir och Hreinn Loftsson.

Konkursförvaltaren anser att Baugur köpte de egna aktierna för ett överpris. Därför kan de tre säljarna tvingas att stå för mellanskillnaden till konkursboet, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om dragkampen om Hagar.