tisdag 9 februari 2010

Tredje gången gillt för Hera Björk Þórhallsdóttir2008 körade hon bakom Euroband och förra året bakom Yohanna efter att dessutom ha kommit tvåa i den danska uttagningen. I år blir det tredje gången gillt för Hera Björk Þórhallsdóttir. "Je ne sais quoi" blir Islands bidrag till årets Eurovision Song Contest.

Hera Björk Þórhallsdóttir var tillsammans med Jógvan Hansen storfavoriterna inför finalen av "Söngvakeppni Sjónvarpsins". Hon knep också finalbiljetterna före färingen - men vinstmarginalen var enligt Fréttablaðið bara 203 röster.

"Den mest originella låten vann. ... Hera var magnifik och jag önskar henne det bästa", säger Bubbi Morthens, som tillsammans med Óskar Páll Sveinsson skrev Jógvan Hansens "One More Day", till DV.

Hera Björk Þórhallsdóttir föddes i Reykjavík 1972. Musikintresset visade sig tidigt.

"Sedan jag var sex år, och sjöng i hårborsten i soffan, har jag haft målet att vinna den här tävlingen och känslan nu är underbar", säger hon till DV.

Som 12-åring hade hon redan hunnit med att sjunga på flera reklamfilmer samt barnskivan "Göngum við í kringum". Som 16-åring vann hon talangjakten Hæfileikakeppni Suðurlands. Sedan dess har hon sjungit i flera band, medverkat i de populära julkonserterna Frostrósir, körat bakom Björk, stått på scenen i flera musikaler och varit programledare i tv.

I dag bor 37-åringen i Köpenhamn där hon arbetar som sånglärare och artist. Drömmen om att få tävla i Eurovision Song Contest har Hera Björk Þórhallsdóttir alltså haft länge. De två senaste åren har hon körat bakom Euroband och Yohanna i finalen.

"Jag är väl förberedd och nu får jag stå längst fram på scenen med vindmaskinen framför mig", säger hon till Morgunblaðið.

Hera Björk Þórhallsdóttir skrev "Je ne sais quoi" tillsammans med Örlygur Smári som också låg bakom Eurobands "This Is My Life". Hon utlovar en hel del förändringar inför semifinalen i Oslo den 25 maj.

Island har lottats i den första semifinalen, och där kan det statistiskt sett bli tufft för Hera Björk Þórhallsdóttir. De isländska bidragen brukar enligt Fréttablaðið nämligen få flest röster från Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien och Portugal. Av de fem länderna är det bara Portugal som också tävlar i den första semifinalen och därmed har möjligheten att rösta fram "Je ne sais quoi" till finalen.