
Det ryktades länge om att Jón Ásgeir Jóhannesson eller bröderna Ágúst och Lýður Guðmundsson skulle ta över tidningen. På gatan sades intresset ha uppstått på grund av den parlamentariska krisutredningen som läggs fram den 12 april - att kontrollera DV skulle kunna vara ett vapen mot oönskad publicitet. Lilja Skaftadóttir säger till Eyjan att affärsmännens intresse för DV var avgörande för hennes beslut att gå in som delägare:
"Efter att jag hörde om intresset från Jón Ásgeir Jóhannesson och Bakkavörbröderna tog jag beslutet att vara med och därmed ställa mig i vägen för att DV hamnar under sådana mäns kontroll."
Ägarskiftet tycks innebära att tidningen alltjämt står oberoende av de intressen som kontrollerar huvudkonkurrenterna Morgunblaðið (Självständighetspartiet och flera fiskebaroner) och Fréttablaðið (Jón Ásgeir Jóhannesson). Lilja Skaftadóttir är dock inte helt utan partipolitiskt förflutet. I valet till alltinget våren 2009 kandiderade hon för Medborgarrörelsen. Hon har tidigare också varit delägare i nyhetswebben Smugan samt producerat krisdokumentären Maybe I Should Have. Lilja Skaftadóttir utesluter heller inte att hon kommer att engagera sig mer i DV än som delägare.
DV är den ständige överlevaren i isländsk press. För den som vill är den också den mest långlivade och slår Morgunblaðið med tre år - dagstidningen Vísir grundades nämligen 1910, och 1981 gick den samman med Dagblaðið under namnet DV.
Sedan dess har tidningen många gånger varit nära konkurs. Efter finanskraschen har den också tvingats att gå ned på tredagarsutgivning. Annonsmarknaden är fortfarande dålig och att tidningens ekonomi är svajig understryks möjligen av det faktum att tryckningen betalas kontant.
DV har också under många år dragits med ett hopplöst uselt rykte. Vid en förtroendemätning gjord i september förra året visade det sig att enbart 5,8 procent litade på tidningen, och det var ändå en uppgång jämfört med tidigare undersökningar. DV är även den tidning som oftast stäms för förtal.
Men känslan är att tidningens rykte håller på att förbättras avsevärt. I finanskrisens kölvatten har DV stått för flera tunga avslöjanden, och betraktas allt mer som den mest pålitliga av de isländska dagstidningarna. Där är oberoendet från de ägarintressen som kontrollerar Morgunblaðið och Fréttablaðið en viktig faktor, och att Reynir Traustason tar över innebär att DV kan fortsätta att trycka på den friheten.
"Jag är mycket nöjd. Jag anser att det här är mycket lyckat för DV", säger Reynir Traustason till Vísir.
Ett tjugotal andra investerare uppges finnas bland de andra ägarna. Köpesumman ryktas ligga omkring 40 miljoner isländska kronor. Då ingår även DV:s webbplats. Tidskriften Mannlíf var också till salu, men den blir kvar hos Hreinn Loftsson och Birtingur eftersom priset då blev för högt.
Det primära målet är att få tidningen att gå runt. Reynir Traustason säger i ett uttalande att DV har en viktig uppgift på den isländska mediemarknaden:
"Jag är tacksam för det starka stöd som vi har fått. Det är uppenbart att det är många som vill fortsätta på samma väg. DV har en viktig roll på den isländska mediemarknaden - inte minst nu när väl kända maktblock kontrollerar de två andra dagstidningarna på marknaden. ... Det här är folkets tidning och jag tror att den kommer att leva så länge läsarna fortsätter att läsa den. Vårt förtroende vilar på läsarna. Nya tider är på väg till Island och det är ingen lag på att medier inte får vara i händerna på varken staten eller rika. Vi kan förhoppningsvis visa att ett spritt ägande inom media betalar sig."
Ingen enskild aktieägare får kontrollera mer än 26 procent av rösterna oavsett ägarandel. Dessutom ska ett tydligare och mer restriktivt regelverk skapas för att minska ägarnas möjligheter att utöva inflytande på innehållet. Vilka de övriga delägarna är tillkännages efter påsk.
Ägarbytet sker formellt den 1 april. Tills vidare finns inga planer på förändringar när det gäller personal eller utgivningstakt.
Morgunblaðiðs ägarbolag köpte nyligen nöjesmagasinet Monitor, som liksom DV har tvingats gå ned i utgivningstempo efter finanskraschen. Nu blir Monitor en bilaga som följer med Morgunblaðið varje torsdag och även fortsätter att distribueras gratis över hela landet. Samtidigt har Monitors egen webbplats skrotats.
Syfter är förstås att locka fler unga läsare till Morgunblaðið. Tidningen förlorar i samtliga åldersgrupper mot Fréttablaðið, men det är bland de yngre läsare som Monitor förväntas locka som gapet är som störst.
Morgunblaðiðs webbplats satte nytt rekord förra veckan med 413 000 besökare. Uppgången beror förmodligen på vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull. Veckan dessförinnan, när eruptionen började, slogs också nytt rekord med 384 000 besökare. Den tidigare toppen i besöksstatistiken inträffade under kraschveckan i oktober 2008 då 380 000 surfade in på sajten.
Också på Viðskiptablaðið händer det saker. Björgvin Guðmundsson tar över som chefredaktör efter Sigurður Már Jónsson. Han var tidigare biträdande chefredaktör och har tidigare varit nyhetschef på Morgunblaðiðs näringslivssektion, nyhetschef på Fréttablaðið och redaktör för Markaðurinn, Fréttablaðiðs affärsbilaga.
Här kan du läsa mer om den isländska mediemarknaden.