fredag 12 mars 2010

En strid på liv och död(sannonser)

När Fréttablaðið gav sig in på Morgunblaðiðs paradgren, långa minnesord om avlidna personer, sågs det som ett hårt slag mot den krisdrabbade betaltidningen. Fréttablaðið utmanade med mindre rigorösa regler om texter och bilder plus tidningens större spridning.

Men ändå ser det ut som att Fréttablaðið kan ha förlorat striden. Den som jämför volymen minnesteckningar noterar att Morgunblaðið alltjämt har ett klart övertag, trots att Fréttablaðið uppmanar läsarna att skriva.

Minnesorden är tradition. Morgunblaðið är också starkast bland äldre läsare, även om Fréttablaðið vinner räckviddskampen även här. Hittills tycks alltså traditionens makt avgå med segern i kampen om dödsannonserna.

Däremot förlorar Morgunblaðið den populäre satirtecknaren Halldór Baldursson som efter månadsskiftet i stället börjar medverka i Fréttablaðið. Beslutet innebär att han åter börjar att arbeta för Ólafur Stephensen. Den senare tog nyligen över som chefredaktör på Fréttablaðið sedan han fått lämna Morgunblaðið till förmån för Davíð Oddsson och Haraldur Johannessen.

Halldór Baldursson har även efter chefredaktörsbytet gjort flera teckningar där Davíð Oddsson varit föremål för satiren. Han säger också till DV att beslutet att gå över till ärkerivalen inte huvudsakligen beror på Morgunblaðiðs ledning:
"Man går inte bara in på Fréttablaðið och bestämmer sig för att jobba där. ... Det handlar inte om att chefredaktörerna försöker att styra vad jag tecknar. Det är snarare en fråga om var man passar in bäst."

Halldór Baldursson började som satirtecknare i Viðskiptablaðið 1994. 2005 började han teckna för Blaðið som senare döptes om till 24 stundir. När chefredaktören Ólafur Stephensen gick från 24 stundir till Morgunblaðið 2008 följde Halldór Baldursson med. Nu gör han alltså samma flytt ännu en gång.

Morgunblaðið önskar honom lycka till, och till sin nya arbetsgivare Fréttablaðið säger Halldór Baldursson att han förväntar sig en spännande tid:
"Jag tyckte att jag behövde den här förändringen. Det har lite att göra med vart Morgunblaðið är på väg. Jag tror att jag helt enkelt passar bättre i Fréttablaðið. ... Nästa år blir lika politiskt och otroligt många saker händer. Till exempel kommer krisrapporten och EU-debatten väntar. Det blir en spännande tid."

Här kan du läsa Islandsbloggens recension av Halldór Baldurssons bok Skuldadagar - Hrunið í grófum dráttum och här mer om tidningskriget mellan Morgunblaðið och Fréttablaðið.

Foto: Lennart Perlenhem/Norden.org