tisdag 9 mars 2010

Fem års fängelse för människohandel

Fem års fängelse blir straffet för fem litauiska män som tvingade en 19-årig kvinna att sälja sex. Det är första gången i Islands historia som någon döms för människohandel. Männen ska också betala 1,8 miljoner isländska kronor i skadestånd till kvinnan samt rättegångskostnaderna på 13,4 miljoner.

Den 19-åriga kvinnan landade på flygplatsen i Keflavík i oktober förra året. På planet drack hon mycket alkohol och skrek och bråkade så att personalen tvingades att binda fast henne i sätet. Hon reste in med ett förfalskat pass, och hade fått håret färgat och klippt för att motsvara bilden på passfotot. Polisen tog hand om henne vid ankomsten.

Kvinnan sattes i ett tillfälligt boende i Keflavík. Minst tre av de fem nu dömda männen försökte besöka kvinnan. På kvällen den 13 oktober lyckades hon smita, och efterlystes då liksom de misstänkta männen av polisen.

19-åringen hade rest till Island med löften om att två av männen, som hon kände sedan tidigare, skulle ordna arbete åt henne. Snart gick det upp för henne att männen tänkte tvinga henne till prostitution.

Hon fördes av männen till en lägenhet i Hafnarfjörður. Flera av männen tvingade henne till samlag i bostaden. Av rädsla vågade hon inte protestera mot övergreppen. Eftersom hon inte visste var hon befann sig eller kände någon vågade hon heller inte försöka fly. Hon fruktade att männen skulle göra henne illa om hon försökte ge sig i väg.

Den 15 oktober greps tre av männen. Polisen misstänkte då att kvinnan hölls fången för att säljas som sexslav. Några timmar senare hittades kvinnan på Hótel Leifur Eiríksson i centrala Reykjavík. Dit hade hon förts efter gripandet. Kort därpå överlämnade sig de två resterande misstänkta till polisen.

Polisens utredning visar att 19-åringen tidigare har utnyttjats av människohandlare. Redan hösten 2008 såldes hon som sexslav i hemlandet. I februari 2009 hittades hon av polisen i ett övergivet och låst hus - 19-åringen hade då i många timmar bankat på dörren och skrikit för att få hjälp att komma ut.

I september förra året träffade hon en man vid namn Thomas. Han lovade att ordna ett välbetalt jobb åt henne på Island. Thomas hjälpte henne med ett förfalskat pass och klippte och färgade håret på henne.

19-åringen tvivlade inte på Thomas goda avsikter. Men strax innan hon skulle gå på flyget till Island i Warszawa började hon ana oråd. Då vågade hon heller inte annat än göra som Thomas sa.

Héraðsdómur Reykjaness dömde i går de fem männen till fem års fängelse. Samtliga är sedan tidigare kända av polisen. En isländsk man, som var misstänkt för inblandning i människohandeln, frikänns helt. Det är första gången i Islands historia som någon döms för människohandel. Domen kommer sannolikt att överklagas.

I slutet av förra året friades en 31-årig kvinna från misstankar om människohandel. Hon drev flera bordeller i Reykjavíkområdet och dömdes till två och ett halvt års fängelse för koppleri och narkotikabrott. Héraðsdómur Reykjaness ansåg dock inte att det gick att bevisa att hon hade lurat kvinnor från Ekvatorialguinea till Island för att prostituera sig under tvång.

I samma härva utreddes femton misstänkta för köp av sexuella tjänster. Det är första gången som den lagen prövas på Island sedan förbudet infördes förra året. Flera av männen har erkänt brott. Maxstraffet är ett års fängelse, men det troliga är att påföljden blir böter.

Här kan du läsa domen från Héraðsdómur Reykjaness i sin helhet, här och här kan du läsa mer om människohandeln och här mer om den isländska sexköpslagstiftningen.