
Överläggningarna mellan den isländska förhandlingsdelegationen och representanter för de brittiska och nederländska regeringarna fortsatte under gårdagen. Enligt obekräftade uppgifter är det alltjämt detaljer i ett eventuellt avtal som diskuteras, och samtalen väntas fortsätta under dagen och möjligtvis även under helgen.
Parterna sägs inte längre stå särskilt långt ifrån varandra, och det är enligt obekräftade uppgifter alltjämt räntevillkoren som är nyckeln till ett nytt avtal. Storbritannien och Nederländerna uppges enligt Morgunblaðið ha gjort vissa eftergifter under de senaste dagarnas överläggningar.
Finansminister Steingrímur J. Sigfússon sa under en pressträff i Reykjavík i går att det fortfarande är möjligt att nå ett nytt avtal före lördagens folkomröstning. Jóhanna Sigurðardóttir tror dock att det nu är för sent för att blåsa av Icesave-valet även om ett nytt avtal skulle bli klart i tid. Frågan hinner knappast behandlas av alltinget i så rask task. I synnerhet inte sedan oppositionen under gårdagens alltingsdebatt krävt att folkomröstningen ska genomföras.
Oavsett om ett nytt Icesave-avtal blir klart i tid kallar Jóhanna Sigurðardóttir folkomröstningen för "meningslös". Den gäller ett förslag som inte längre är aktuellt, och om inte Nederländerna och Storbritannien backar och accepterar det avtal som Island ensidigt godkände i somras väntas överläggningarna fortsätta i nästa vecka.
Så länge regeringen sitter kvar kommer också förhandlingsansträngningarna att fortsätta. Om överläggningarna däremot bryter samman är risken för regeringskris överhängande.
Det förväntade nejet i folkomröstningen förändrar alltså inget i sak. För många Icesave-motståndare kommer nej-rösten säkerligen att kännas som en välgörande symbolisk protesthandling, men som läget är nu är det troligare att regeringen faller om det visar sig omöjligt att nå ett nytt avtal.
Då kommer sannolikt både Jóhanna Sigurðardóttir och Steingrímur J. Sigfússon att avgå även som partiledare. Båda har investerat oerhört mycket förtroendekapital i Icesave-avtalet. Jóhanna Sigurðardóttir har förlorat stora delar av det folkliga stöd som bar fram henne och Socialdemokraterna till makten för ett år sedan, medan Steingrímur J. Sigfússon har kämpat för att hålla ihop Gröna vänstern och på vägen offrat den populäre tidigare hälso- och sjukvårdsministern Ögmundur Jónasson.
Oppositionen uppmanar däremot islänningarna att rösta även om lagförslaget är inaktuellt. Såväl Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson som Framstegspartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anklagar dessutom regeringen för att försöka sopa folkomröstningen under mattan. Den senare tror även att ett nej till Icesave-lagen stärker Islands förhandlingsläge.
Jóhanna Sigurðardóttir befarar att så inte är fallet. Hon avvisar oppositionens tankar om att sätta sig vid ett "rent bord" efter ett nej i folkomröstningen. Statsministern hävdar att det inte finns något som garanterar att Nederländerna och Storbritannien står fast vid de förändringar i avtalsförslagen som har gjorts under överläggningarna.
Jóhanna Sigurðardóttir säger till Fréttablaðið att hon liksom Steingrímur J. Sigfússon inte tänker delta i folkomröstningen:
"Jag tycker det här är poänglöst och anser att det är mycket sorgligt att den första folkomröstningen sedan republikens grundande handlar om en lag som redan är föråldrad. Med det i åtanke ser jag ingen anledning att delta i den här omröstningen. ... Ingen argumenterar längre för att den här lagen ska godkännas. Frågan har förändrats så mycket under de senaste veckorna och vi har nu en mer gynnsam lösning som betyder 70 miljarder kronor mindre i skuldbörda."
Hon får medhåll av finansmarknadsminister Gylfi Magnússon i Bloomberg:
"The referendum only has a symbolic meaning. ... What that meaning is, isn’t even clear. If things go as they presumably will and the majority says no, we will have to resolve this matter just the same."
Han varnar i E24 för att ett bättre förhandlingsresultat trots allt kan vara sämre för den isländska ekonomin än det avtal som alltinget klubbade före nyår. Enligt Gylfi Magnússon riskerar den ekonomiska återhämtningen att försenas vilket också är dyrt för staten.
Guðbjartur Hannesson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, säger till ABC Nyheter att det inte finns något annat alternativ i folkomröstningen än att säga nej. Han var visserligen för den lag som omröstningen gäller, men eftersom villkoren i de nuvarande avtalsförslagen är bättre har han bytt ståndpunkt:
"I denne avstemningen kan vi ikke si annet enn nei. For det er jo mulig å få en bedre avtale. ... Så lenge vi kan få til noe bedre enn det som ble vedtatt i desember, er det kun én ting å gjøre: Å stemme nei. Det er vår oppgave."
45 procent av danskarna tycker att Island ska bära ansvaret för insättningsgarantin i Icesave. Det är en betydligt större andel än vad motsvarande undersökningar gjorda i Sverige och Danmark visar. 30 procent anser att Island ska dela på kostnaderna med Storbritannien och Nederländerna medan 25 procent tycker att Island inte ska betala något alls.
63 procent av de tillfrågade svarade på MMR:s opinionsmätning. Det är också fler än i både Norge och Sverige.
Uppdatering: Den isländska delegationen reser enligt ett pressmeddelande hem från London i dag. Samtalen kommer dock att fortsätta.
Här kan du läsa mer om Icesave.