torsdag 18 mars 2010

Fotbollsstjärna döms för rån och hemfridsbrott

En före detta isländsk landslagsspelare i fotboll döms till tio månaders fängelse för hemfridsbrott och rån. Tillsammans med en kumpan bröt han sig in i en bostad i Reykjanesbær och misshandlade hyresgästen och stal hans bärbara dator.

Händelsen inträffade i februari 2009. Männen trängde sig in i lägenheten för att utkräva en skuld. De misshandlade och hotade hyresgästen och tog med sig en dator från lägenheten. Datorn skulle enligt männen användas för att ersätta en skuld som hyresgästen hade till en kvinna i Reykjanesbær.

Landslagsmannen, som nu är i 40-årsåldern, nekade till brott och sa under rättegången att han hade fullt upp med att förbereda en flytt till Norge den kvällen. Om han ändå skulle dömas tyckte han att det fanns skäl till ett lindrigt straff, eftersom åtalet mot honom uppmärksammats i media.

Héraðsdómur Reykjaness anser det dock bevisat att han är skyldig till rån och hemfridsbrott. Mannen döms till tio månaders fängelse. Hans yngre kumpan, som är bosatt i Reykjanesbær, döms till tolv månaders fängelse. De ska också betala 375 000 isländska kronor i skadestånd till brottsoffret.

Fotbollsstjärnan har vid flera tillfällen spelat med det isländska landslaget. Han har också representerat flera inhemska klubbar samt varit verksam som proffs i klubblag på de brittiska öarna.

Han slutade med fotbollen i januari 2005. Efter en träning med det brittiska klubblaget valdes han ut till att göra ett dopningtest. Efter att ha sett listan över förbjudna ämnen lämnade han anläggningen utan att göra provet och återkom aldrig till klubben. English Football Association stängde på grund av detta av honom från fotbollen. Det blev också händelsen som avslutade mannens karriär.

Här kan du läsa domen i sin helhet.