torsdag 25 mars 2010

Fox nobbar The Night Shift (Næturvaktin)

Det blir ingen flytt av den 60-åriga bensinstationen på Laugavegur 180 i Reykjavík till Los Angeles förorter. Fox säger nej till att göra en amerikansk version av "Næturvaktin". Saga Film ska nu försöka sälja in serien till kabelkanaler i USA.

Reveille och Sony Pictures snappade upp "Næturvaktin" och Fox köpte visningsrätten till komedin som i USA fått arbetsnamnet "The Night Shift". Det var den första isländska tv-serie som någonsin sålts till USA för en nyinspelning.

Manuset till pilotavsnittet skrevs av Adam Barr, som tidigare har skrivit för "Will & Grace" och "Desperate Housewives". I stället för den isländska huvudstaden skulle de tre rollfigurerna plåga varandra på en nattöppen bensinmack i en förort till Los Angeles.Karaktärerna skulle också genomgå stora förändringar. Georg Bjarnfreðarson skulle bli survivalist i stället för kommunist, Daníel Sævarsson en hunkig tjejtjusare i stället för floppad ångestbomb och Ólafur Ragnar Hannesson döptes om till Tommy men skulle även i den amerikanska versionen vara en naiv stackare som drömde om framgång och jobbade som manager för något hopplöst dussinband.

"Vi är lite besvikna över att Fox inte ville göra ett provavsnitt men den här pilotsäsongen är ett nålsöga och vi kom inte igenom den här gången", säger Kjartan Þór Þórðarson, producent vid Saga Film, till Fréttablaðið.

Tv-kanalen får varje år flera tusen idéer om nya program. Knappt tio brukar väljas ut för pilotavsnitt, och av dem brukar enligt Kjartan Þór Þórðarson två till tre få grönt ljus för inspelning.

I stället hoppas han på kabelkanalerna. Saga Film ska nu försöka sälja in "Næturvaktin" där. Kjartan Þór Þórðarson tror att serien också passar bättre i en inte lika bred kanal som Fox:
"Den här serien passar faktiskt mycket bättre i kabelkanaler och det är en mycket enklare process. Hos kabelkanalerna är det inte någon särskild period som gäller som hos de stora stationerna, men samtidigt betyder det också mindre pengar."Ovan kan du se fler klipp av "Næturvaktin" gjorda för att protestera mot nedskärningarna av stödet till isländsk film- och tv-produktion. Se fler avsnitt här.

Här kan du läsa Islandsbloggens recension av "Næturvaktin" och här mer om det amerikanska intresset för serien.