söndag 14 mars 2010

Garðabær hetaste alternativet för Álftanes

Garðabær är det mest populära alternativet om Álftanes måste gå ihop med en annan kommun. Det visar den undersökning som gjordes i vallokalerna i Álftanes i samband med folkomröstningen om Icesave-lagen.

Álftanes har stora ekonomiska problem och skulder på cirka sju miljarder isländska kronor. För att minska underskottet tvingas kommunen att skära rejält i den offentliga servicen och höja skatterna, något som i sin tur kan leda till att många flyttar från kommunen och därmed fördjupar svårigheterna.

En lösning som diskuteras är att gå samman med en grannkommun. Det är en utveckling som regeringen gärna skulle se - vänsterkoalitionens mål är nämligen att banta antalet isländska kommuner från dagens 77 till 17 lagom till kommunalvalen 2014.

64 procent av dem som röstade i lördags deltog i undersökning. 75,7 procent är för ett samgående medan 17,7 procent säger nej.

Bland dem som vill att Álftanes går ihop med en annan kommun är Garðabær det mest populära alternativet. 44,4 procent föreslog grannkommunen. 34 procent föredrar Reykjavík, 5,9 procent Hafnarfjörður, 2,8 procent Kópavogur och 1,5 procent Seltjarnarnes.

Invånarna fick också möjligheten att ange egna förslag. Här märks allt från tankar på att slå ihop samtliga kommuner i Reykjavíkområdet till en enda till kanske något mindre seriösa förslag som Skilmannahreppur, en kommun knappt tio mil bort som upphörde 2006, och än mer avlägsna platser som Skagaströnd och Egilsstaðir.

Sigurður Magnússon och Kristín Fjóla Bergþórsdóttir, som representerar Álftaneshreyfingin i kommunstyrelsen, skriver i ett uttalande att deltagandet gör att undersökningen har ett begränsat värde och att ett större underlag för att genomföra en sammanslagning behövs. I så fall räcker det inte med att diskutera med Garðabær utan också med Reykjavík.

Alcans vd Rannveig Rist vill att kommunledningen i Hafnarfjörður tar ställning för en utbyggnad av aluminiumsmältverket vid Straumsvík. Hon skriver enligt Fréttablaðið i ett brev till borgmästaren Lúðvík Geirsson att kommunens stöd skulle minska invånarnas oro för utbyggnaden.

2007 sa en knapp majoritet av befolkningen i Hafnarfjörður nej till en utbyggnad av aluminiumsmältverket. Men i finanskrisens kölvatten har opinionen svängt, och nu kan det finnas en majoritet bland invånarnas för att bygga ut industrin.

Lúðvík Geirsson anser att kommunstyrelsen i sig inte kan ställa sig bakom ett ja till en utbyggnad. Han hävdar även att det i nuläget finns för många frågetecken för att kunna genomföra en folkomröstning. Alcan har till exempel med hänvisning till oklarheter kring energitillgång ännu inte tagit något definitivt beslut om att faktiskt vilja bygga ut fabriken ytterligare.

Här kan du läsa mer om Álftanes och här om Hafnarfjörður.