tisdag 2 mars 2010

Hringurinn - 25 år senare

I dag är det 25 år sedan Friðrik Þór Friðrikssons Hringurinn hade premiär. I kväll visas Ey­steinn Guðni Guðnasons Hringurinn II, en film som gör exakt samma resa fast ett kvartssekel senare, på husväggar längs med Laugavegur i Reykjavík.

När Friðrik Þór Friðriksson monterade en kamera på biltaket och åkte hela Þjóðvegur 1 runt Island hade ringvägen bara funnits i elva år. Syftet var att visa det tidigare svårtillgängliga landet för islänningarna.

Hela resan finns med på filmens 78 minuter. Kameran tog nämligen bilder med tiominutersintervaller.

Ey­steinn Guðni Guðnason har filmat på exakt samma sätt - kameran, en riktad framåt och en bakåt, har tagit en bild var tolfte meter. Hringurinn II består liksom förebilden Hringurinn enbart av miljöbilderna från biltaket. Några skådespelare medverkar inte och det finns heller inget manus.

Eftersom det inte finns någon biograf med två dukar i Reykjavík kommer filmen att premiärvisas mot två husväggar på Laugavegur. Enda problemet är att någon hällt röd färg över Ey­steinn Guðni Guðnasons fasad, en behandling som annars reserverats för toppar inom näringslivet.

"Jag hade redan tänkt att jag behövde måla den väggen och så stänkte de färg på den, så det var inte så illa. Det gav mig en anledning att måla väggen igen", säger han till Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om Hringurinn II och Hringurinn och här se ett klipp från inspelningen.