tisdag 16 mars 2010

Island allt närmare förbud mot strippklubbar

Ett förbud mot strippklubbar kommer allt närmare. I går röstade en majoritet i utskottet för att gå vidare med lagförslaget. Även polisen ställer sig positiv till ett förbud eftersom klubbarna anses vara en magnet även för prostitution och narkotikahandel.

Kryphål i lagen gör det möjligt för nattklubbar att gå runt porrförbudet och erbjuda striptease. På senare år har allt fler gått ut och krävt att även strippklubbarna stoppas. Nu ser det också ut som att ett förbud är på väg. Regeringen vill stoppa nakenshowerna och därmed är förmodligen dagarna för Reykjavíkområdets tre strippklubbar räknade.

En lucka i regelverket gör det möjligt att bevilja tillstånd för striptease på restauranger. Den vill utskottet Allsherjarnefnd täppa till. Majoriteten hoppas att lagen ska träda i kraft redan den 1 juli i år.

Varje år kommer ett hundratal utländska kvinnor för att arbeta på de isländska strippklubbarna. Ryktena om att prostitution förekommer på klubbarna duggar tätt, men har inte kunnat bevisas.

Eftersom dansarna inte gärna talar med myndigheterna eller polisen finns ganska lite kunskap om deras situation. Det går sällan att avgöra om de kommit till Island frivilligt eller under tvång. Många lämnar också Island efter att ha arbetat på strippklubbarna under en förhållandevis kort period.

I ett uppmärksammat fall dömdes en journalist för att ha skrivit att det med ägarnas samtycke förekom försäljning av sexuella tjänster på en strippklubb i Reykjavík. Uppgifterna baserades på intervjuer med en före detta anställd. Men hon tog tillbaka sin berättelse efter publiceringen och journalisten dömdes för förtal.

Då var koppleri olagligt. Sedan dess har även köp av sexuella tjänster blivit brottsligt.

I remissvaren ställer sig bland annat polisfacket positiv till ett förbud. Med striptease följer också prostitution, människohandel och narkotikabrottslighet. Rikspolisstyrelsen vill däremot inte yttra sig i ärendet.

Kvenréttindafélag Íslands och Lýðheilsustöð ställer sig också bakom förbudsplanerna. Även de nämner misstänkta kopplingar mellan erotikklubbarna och prostitution och människohandel. Dessutom är strippklubbarnas verksamhet negativ för folkhälsan. Ingen remissinstans vill stoppa förbudet.

Här kan du läsa mer om kampen för att stoppa strippklubbarna.