torsdag 18 mars 2010

Island utfärdar ny fångstkvot på 400 valar

Island jagar val även 2010. Årets fångstkvot blir 200 vikvalar och 200 sillvalar. Den rödgröna regeringen stoppar inte jakten - trots att ett fångststopp står på önskelistan.

Att valjakten skulle fortsätta i år var givet. Förra året fångades 126 sillvalar och 81 vikvalar. Även under 2009 var kvoten totalt 200 djur. Eftersom det är tillåtet att flytta 20 procent av den outnyttjade kvoten till kommande år stod det sedan tidigare klart att jakten inte skulle upphöra.

Fiskeminister Jón Bjarnason har nu beslutat att fortsätta med valfångsten i samma skala som förra året. Det innebär att totalt upp till 480 djur får jagas - 400 är årets kvot och 80 är överstående från 2009.

Jón Bjarnason säger till Skessuhorn att kvotbeslutet går tillbaka till de rekommendationer som Hafrannsóknarstofnun utfärdade förra året. Då fick den rödgröna övergångsregeringen valfångsten som en ovälkommen gåva från Självständighetspartiet - efter att det blivit klart att koalitionen med Socialdemokraterna skulle spricka utfärdade han kvoter för fem år framåt. Några dagar senare landade frågan hos valfångstmotståndaren Steingrímur Jóhann Sigfússon, som i rollen som tillfällig fiskeminister försökte stoppa jakten.

Men tiden var för knapp och beslutet inte enkelt att återkalla. Däremot skulle en ny översyn av valfångsten och möjligheterna att avbryta den göras.

Tjugo båtar ansökte om kvoter förra året, men bara tre fick tillstånd att jaga val. Även i år kommer myndigheterna att kräva att fångstmännen har tidigare erfarenhet och vapentillstånd.

Félag hrefnuveiðimanna dominerar den isländska valfångsten. 69 av 81 vikvalar jagades av anslutna fartyg. Hvalur fångade 125 sillvalar.

Även om försäljningen på Island gick bra så var det utländska intresset för att köpa val litet. Hvalur hoppades på att exportera 1 500 kilo valkött till Japan. Men mellan januari och november 2009 såldes bara tre kilo till utlandet. Snittkilopriset var 1 814 isländska kronor enligt statistik från Hagstofa Íslands.

Jón Bjarnasons besked innebär sannolikt att konflikten mellan valfångstindustrin och valskådningsturismen fortsätter. Elding i Reykjavík ordnar nu valsafari även under vintern när vädret tillåter. I helgen var valarna i Faxaflói både närgångna och lekfulla - se webb-tv här.

Här kan du läsa mer om den isländska valfångsten.