söndag 21 mars 2010

Isländskt vulkanutbrott på "bästa tänkbara ställe"



Ett mindre vulkanutbrott med liten risk för stora glaciärflöden. Så lyder de isländska experternas första bedömning av Eyjafjallajökulls första utbrott på nästan 200 år.

Det är 187 år sedan Eyjafjallajökull erupterade. Då varade utbrottet i två år. Det vulkanutbrottet tros också vara karakteristiskt för just Eyjafjallajökull.

Utbrottet startade strax före jul 1821 och fortsatte en bit in på det nya året. Under sommaren 1822 fick utbrottet ny kraft och Eyjafjallajökull spydde ut eld och aska. Inga människor ska ha kommit till skada, men mark ödelades av lavan och hundratals får och kor dog.

Vulkanutbrottet mattades åter något för att åter ta fart under 1823. Då syntes aldrig någon eld eller lava, men vattenånga från Eyjafjallajökull visade att utbrottet fortsatte.

Om det utbrott som ägde rum 1612 finns knappt någon information. Eyjafjallajökull tros också ha erupterat 920 bara några få år efter att Island koloniserats av vikingarna. Några kända konsekvenser av det utbrottet finns inte.

Utbrottet vid Eyjafjallajökull sker i området Fimmvörðuháls nära Mýrdalsjökull. Sprickan kan enligt Landhelgisgæsla Íslands vara upp till en kilometer, och lavaflödet uppges ha ökat något under morgontimmarna men ändå varit ganska stabilt.

Under förmiddagen har dock utbrottet avtagit något. Däremot kan Eyjafjallajökull alltså eruptera på en jämn nivå under lång tid. Även jordskalven i området har mattats av. Eftersom utbrottet inte sker under den istäckta glaciären Eyjafjallajökull är risken för en glaciärflod liten. Ringvägen runt Island har ändå stängts av.

Sigurlaug Hjaltadóttir, geolog vid Veðurstofa Íslands, säger till DV att vulkanutbrottet i nuläget inte verkar vara särskilt kraftigt, men att det kan ändras om lavan börjar att tränga fram på fler ställen. Detsamma gäller också risken för översvämningar till följd av glaciärflöden om utbrottet skulle röra sig västerut mot Eyjafjallajökull.

Geologen Magnús Tumi Guðmundsson sa under förmiddagens presskonferens i Hvolsvöllur att vulkanutbrottet är förhållandevis litet och att det har inträffat på "bästa tänkbara ställe". Risken för såväl översvämningar som lavaflöden som når bebyggelse är liten. Som jämförelse var inledningen av eruptionen mindre än de senaste utbrotten vid Krafla och Hekla.

Däremot vågade han inte säga något om utbrottets förväntade längd. Det kan upphöra redan under dagen men också liksom det senaste utbrottet vid Eyjafjallajökull pågå i flera år.

Under presskonferensen framkom det också att ringvägen hade stängts av som en försiktighetsåtgärd. I och med att utbrottet började vid midnatt lokal tid tog det många timmar att få en överblick över förloppet. Avspärrningen av ringvägen mellan Þjórsá och Vík í Mýrdal upphävdes vid lunch. Flygtrafiken till och från Keflavík har också åter kommit i gång medan inrikesflyget kan återupptas först i kväll.

Vid Fimmvörðuháls går en populär vandringsled mellan Skógar och Þórsmörk som ansluter till Laugavegur. De enda byggnaderna som finns i direkt anslutning till platsen för vulkanutbrottet är också två fjällstugor. Vandringsleden är endast framkomlig mellan juni och augusti.

När Eyjafjallajökull senast erupterade kan det ha bidragit till att starta ett utbrott vid Katla. Så tros också ha skett 1999 när stora mängder magma också pumpades in under Eyjafjallajökull. Då steg glaciären 20 centimeter. Katla tros då ha fått ett utbrott vid Sólheimajökull som aldrig blev synligt.

Om det här utbrottet i sig alltså tycks förhållandevis litet med begränsade skadeverkningar, så skulle Eyjafjallajökull alltså kunna trigga ett utbrott från den långt mer explosiva och farliga vulkanen Katla som har slumrat sedan 1918.

Grafiken visar de senaste tre dygnens jordskalv vid Eyjafjallajökull.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och här mer om jordskalven som i flera månader förebådat utbrottet.

Andra medier om utvecklingen på Island:
Hundratals flyr isländsk vulkan: Dagens Nyheter
Vulkanutbrottet kan sätta igång annan vulkan: Dagens Nyheter
"Vi stannar kvar så länge vi vet att det är okej": Sveriges Television
– Den enda jag tänkte på var att få alla i säkerhet: Aftonbladet
Västeråsare nära vulkanutbrott: Vestmanlands Läns Tidning
Faran över kring vulkanen på Island: Sveriges Radio
Islänningar evakuerades efter vulkanutbrott: Dagens Nyheter
Evakueringsövning följdes av verkligt utbrott: Dagens Nyheter
Island fruktar ännu värre utbrott: Aftonbladet

Illustration: Veðurstofa Íslands