lördag 27 mars 2010

Jón Gnarr på väg in i kommunstyrelsen

Jón Gnarr och Bästa partiet är på väg att ta plats i kommunstyrelsen i Reykjavík. 17,5 procent vill att komikern blir nästa borgmästare i huvudstaden. Det visar en ny opinionsmätning gjord av Fréttablaðið.

Den politiska kartan i Reykjavík tycks vara på väg att ritas om. Visserligen ser det ut som att Självständighetspartiet - med borgmästaren Hanna Birna Kristjánsdóttir som är mer populär än partiet hon representerar - kommer att få flest röster. Men varken Liberalerna, Framstegspartiet eller den politiske vilden Ólafur F. Magnússon har tillräckligt väljarstöd för att nå ett mandat. I dagsläget innebär det att Bästa partiet, Besti flokkurinn, kan bli vågmästare.

12,7 procent av Reykjavíkborna tänker lägga sin röst på Bästa partiet i kommunalvalet den 29 maj. Det ger två mandat. Självständighetspartiet får 39,4 procent (sju mandat), Socialdemokraterna 26,3 procent (fyra mandat), Gröna vänstern 14,2 procent (två mandat), Framstegspartiet 5,6 procent, Liberalerna 1,5 procent och Ólafur F. Magnússon 0,4 procent.

Den mest populära borgmästarkandidaten är Hanna Birna Kristjánsdóttir. 48,2 procent vill att hon fortsätter att styra huvudstaden. 25,8 procent föredrar Socialdemokraternas Dagur B. Sigurðsson och 4,9 procent Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir.

Var sjätte väljare vill alltså se Jón Gnarr som borgmästare i Reykjavík. Han går till val på att han vill ha en hög lön men slippa arbete plus gratis chaufför, gratis mobiltelefon, gratis internet, gratis tidningar och möjligheter att ge sina kompisar mängder av välbetalda kommunala uppdrag. Och så vill han slå ihop Reykjavík och Kópavogur till storkommunen Reykó och sätta upp vägtullar vid kommungränsen för att slippa lantisar i huvudstaden. Plus spränga bron över Tjörnin, bjussa på gratis inträde och handduk till stadens badhus samt ordna en isbjörn till stadens familjepark.

Bland kandidaterna som ställer upp för Bästa partiet återfinns ett gäng kändisar från Reykjavíks kulturliv. De två mandaten innebär att även Einar Örn Benediktsson, känd från bland annat The Sugarcubes och Ghostigital, skulle ta plats i kommunstyrelsen. Partiledaren Jón Gnarr säger till Fréttablaðið att han är mycket nöjd med siffrorna:
"Jag tycker att det är oerhört glädjande. ... Samtidigt hade jag hela tiden trott på det här. Vi siktar på att få in fyra personer. Men när det är så här långt kvar till valet är det enbart väldigt tillfredsställande att ett nytt parti får ett sådant stöd. Fast det är en uttalad skämtkandidatur. Jag tror att en skämtkandidatur aldrig har fått mer än en procent."

Hulda Þórisdóttir, lektor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger till Morgunblaðið att stödet för Bästa partiet är talande för hur många som misstror det politiska systemet på Island just nu. Jón Gnarr har i princip korruption på partiprogrammet och har som vallöfte att svika alla vallöften, men är åtminstone ärlig med det:
"En uttalad skämtkandidatur är inget annat än en variant på en missnöjeskandidatur. Det finns ett missnöje med det demokratiska systemet och därför väljer folk det här alternativet."

Statsvetaren Magnús Árni Magnússon delar den bilden. Han säger till Vísir att Jón Gnarr och Bästa partiets andra kändiskandidater åtnjuter ett större förtroende än många etablerade politiker. Han tror också att partiet kan göra ett starkt valresultat.

Grétar Þór Eyþórsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Akureyri, säger till Fréttablaðið att "väljarna ger politikerna långfingret". Men stödet för Bästa partiet ser han inte som ett underbetyg till kommunpolitikerna i synnerhet, utan snarare som en allmän missnöjesyttring.

Även om kandidaturen är genomironisk så är den enligt Jón Gnarr allt annat än ett skämt:
"Vi kan inte bara titta på nyheter och följa de här tråkigheterna i evighet. Vi kan lika gärna åka till familjeparken, slappna av och titta på isbjörnen."

Och för att vara konsekvent när det gäller kompispolitiken så tänker han sig att Ölgerðin Egill Skallagrímsson ska hosta upp duktigt med slantar för att få göra reklam för ölet Polar Beer i isbjörnens del av parken. För att få råd till en valstuga tänker Jón Gnarr dessutom göra en tiggarrunda till de andra partierna.

65,5 procent är enligt en Gallupmätning utförd på uppdrag av Självständighetspartiet mycket eller ganska nöjda med Hanna Birna Kristjánsdóttirs insats. 34,5 procent är ganska eller mycket missnöjda.Här kan du läsa mer om Bästa partiets kandidatur och här kan du se webb-tv om opinionsmätningen.