
Ett femtiotal evakuerade fick i går alltså återvända hem. Bönderna uppmanas dock fortfarande att vara vaksamma samt ställa ut till exempel vita tallrikar för att kontrollera hur mycket aska som faller. Om den innehåller höga halter fluor kan den bli ett livsfarligt gift.
Vägarna till Fimmvörðuháls och Þórsmörk är avspärrade - den senare eftersom vattennivåerna Krossá har stigit på grund av smältvatten orsakat av vulkanutbrottet och det finns en risk att floden svämmar över. Samtidigt är vulkanturismen och nyfikenheten betydande, och polisen i Hvolsvöllur har utökat övervakningen i området för att se till så att ingen obehörig tar sig förbi avspärrningarna.
Flygförbudszonen utökades i går efter de explosioner som inträffade i går morse. Det är nu förbjudet att flyga inom en triangel som sträcker sig mellan Mýrdalsjökull, norr om Þingvellir och väster om Hemön.
Landhelgisgæsla Íslands flög över Eyjafjallajökull i går. Utbrottet kan ha ökat något i intensitet, men det finns i nuläget inget som tyder på att det snabbt skulle få ett mer explosivt förlopp. Det rör sig också om ett förhållandevis litet vulkanutbrott.
Ett eller två berg av lava och aska växer nu minut för minut vid platsen för utbrottet vid Fimmvörðuháls. Enligt somliga ögonvittnen är de redan omkring 100 meter höga, andra hävdar att de ännu inte kan kallas för nya berg. Det är också för tidigt att säga något om lavans sammansättning, och vilka bergarter som de nya höjderna därmed kan tänkas bestå av.

Utbrottet rasar på en 500 meter lång sträcka där lågorna når över 100 meter. Eruptionen ökade något under gårdagen liksom det område som täckts av lava. I nuläget finns det heller inget som tyder på att utbrottet vid Eyjafjallajökull har påverkat den närliggande vulkanen Katla. Jordskalven vid Katla har hittills inte vuxit i styrka utan ligger i regel mellan 1 och 1,5 på Richterskalan.
Veðurstofa Íslands gps-mätningar visar dock att marken i området alltjämt är orolig. På sina håll stiger marken med en centimeter om dagen vilket beror på magma som flödar in i Eyjafjallajökull underifrån.
Utbrottet vid Fimmvörðuháls sker vid ett två kilometer isfritt pass mellan glaciärerna Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull. Eruptionen rapporterades 23.52 lokal tid i lördags då de första eldslågorna syntes mot natthimlen.
Under natten har utbrottet inte varit synligt från Hvolsvöllur eftersom det råder mycket dåligt väder i regionen.
Här och här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull. Här kan du se Þorsteinn Jónssons bilder från vulkanutbrottet, här Vísirs fotografier och här en webbkamera placerad i Hvolsvöllur riktad mot Eyjafjallajökull.
Andra medier om utvecklingen på Island:
Island satsar på att bli nätparadis: Sydsvenskan
Wikileaks – sajten som öppnar för hemligheter: Sydsvenskan
Foto: Landhelgisgæslan