I början av februari avslöjade polisen i Reykjavík att fyra män misstänktes för brott mot valutalagarna. Genom att arrangera misstänkta skenaffärer har männen fått växla till sig utländsk valuta mot isländska kronor, utomlands har de sedan åter växlat till sig kronor som sedan förts in på konton i Island.
Eftersom den isländska kronan har en betydligt lägre kurs utanför Island går det att tjäna stora summor på transaktioner där valutan förs fram och tillbaka över gränsen. Överföringarna är på totalt tretton miljarder, och männen tros ha tjänat mellan tre och fyra miljarder på verksamheten.
Den misstänkta valutasvindeln pågick enligt polisens utredning mellan den 25 mars och den 5 oktober 2009. Under den perioden sattes det in 13,2 miljarder isländska kronor på Asertas konton i Íslandsbanki och Landsbanki. Merparten, 11,4 miljoner, flöt in genom ett hundratal överföringar från konton i svenska SEB.
Pengarna slussades sedan vidare till minst 95 andra person- och företagskonton i sammanlagt 731 utbetalningar på totalt 13 miljarder. Dessutom förde männen över 142 miljoner isländska kronor från Aserta till sina egna konton.
De fyra misstänkta har varsitt personkonto i SEB. Den 29 januari i år, dagarna före brottsmisstankarna mot männen blev kända, hade de enligt utredningen följande saldon på sina konton:
M: 602 357 svenska kronor, 305 528 euro, 560 000 isländska kronor, 43 brittiska pund, 28 895 amerikanska dollar och 32 000 kanadensiska dollar.
Ó: 7 426 svenska kronor, 153 401 euro och 210 900 amerikanska dollar.
G: 254 195 svenska kronor och 159 731 euro.
K: -850 svenska kronor, 311 euro och 97 695 pund.
Samtliga fyra är isländska medborgare bosatta i Reykjavíkområdet men folkbokförda i Storbritannien. De förnekar brott och säger i förhör att de bara har ägnat sig åt samma typ av verksamhet som de gjorde som anställda vid Straumur.
Just själva folkbokföringsfrågan kan visa sig bli avgörande när det kommande åtalet prövas i rätten. Om männen betraktas som islänningar rör det sig tveklöst om ett brott mot valutarestriktionerna. Om de däremot betraktas som britter kan de gå fria från misstankarna om valutasvindel. Det skulle också innebära att valutarestriktionerna är tandlösa.
Héraðsdómur Reykjavíkur beslutade den 9 februari i år om att männens tillgångar i Sverige skulle försöka frysas. Men rätten sa nej eftersom den här typen av transaktioner inte är olaglig i Sverige. Hæstiréttur Íslands har därför beslutat att inte gå vidare med försöken att frysa tillgångarna.
Isländska myndigheter har under utredningen fryst tillgångar som männen har i hemlandet på cirka 100 miljoner kronor. Samtliga fyra har försatts på fri fot i väntan på åtal.
Här kan du läsa mer om den misstänkta valutasvindeln och här kan du läsa domen från Hæstiréttur Íslands i sin helhet.