onsdag 10 mars 2010

Nói albínói på svensk tv

I morgon blir det dubbelt isländskt i SVT2. Kanalen visar Nói albínói, som är en av de bästa och mest framgångsrika filmer som gjorts på Island.

Redan 13.55 kan du kika på "Grymt härligt i Norden", där Punkiga grisen tillsammans med professor Stranglöv kollar in Dimmuborgir och möter 11-årige Hjörtur Jón som bor i Skútustaðir vid Mývatn och hjälper föräldrarna att fiska och samla fågelägg. Dessutom undrar Punkiga grisen hur släktskapet mellan de nordiska språken ser ut och hur vikingarna och asatron hänger ihop.

Nói albínói visas 22.45 i SVT2. Filmen skildrar outsidern Nói som slumrar omkring i en liten håla i Västfjordarna där vägen snöar igen och livet släpar sig framåt med bly under fötterna. När 17-åriga Íris dyker upp på bensinmacken blir tillvaron plötsligt intressant.

Det är en film som ger mycket värme och humor trots att tristessen knaprar även på tittaren. Missa inte!

Den som vill känna på isländsk is redan i kväll bör bänka sig framför datorn redan i kväll 20.15 svensk tid. Då är det nämligen dags för den femte och avgörande finalmatchen mellan Skautafélag Akureyrar och Björninn från Reykjavík. Ställningen är 2-2 i matcher, och om Björninn skräller på bortaplan är det första gången som laget blir isländska mästare i ishockey. Du kan se den dramatiska upplösningen direkt via nätet hos N4.

Här kan du läsa Islandsbloggens recension av Nói albínói.