söndag 28 mars 2010

Påskpremiär för affärskvinnornas gåva

Till påsk öppnar badhuset i Hofsós. Bygget är en gåva från affärskvinnorna Steinunn Jónsdóttir och Lilja Pálmadóttir som båda bor i regionen. Gesten är uppskattad, men det finns också kritiker som anser att de försöker köpa inflytande i kommunen.

I mars 2007 satte Steinunn Jónsdóttir och Lilja Pálmadóttir sina namnteckningar på de första avtalen. Då var det tänkt att badet skulle invigas sommaren 2008. Men det dröjde innan spaden sattes i marken. När så skedde i april 2008 tog presidenthustrun Dorrit Moussaieff det första spadtaget tillsammans med affärskvinnorna medan maken Ólafur Ragnar Grímsson stod bredvid och applåderade.

Men finanskraschen och brist på pengar gjorde att bygget drog ut på tiden. Förhoppningen var att badet skulle ha blivit en julklapp till Hofsósborna förra året, men även då sprack tidplanen.

Nu är tanken enligt Fréttablaðið att badhuset ska öppna lagom till påsk. Själva badet är en gåva från Steinunn Jónsdóttir och Lilja Pálmadóttir, medan kommunen kommer att driva verksamheten.

Badet, som består av en tjugofemmetersbassäng plus heitur pottur, byggs nära stranden med utsikt över Skagafjörður och Drangey. Den modige drömmer förstås om att i det iskalla havsvattnet simma till ön på samma sätt som den fredlöse Grettir Ásmundarson gjorde på 1000-talet.

Både Steinunn Jónsdóttir och Lilja Pálmadóttir bor på gårdar vid Höfðaströnd nära Hofsós. Kommunstyrelsen i Sveitarfélagið Skagafjörður har välkomnat badhuset och hyllat initiativet. Men vissa knorrar om att affärskvinnorna också försöker köpa sig popularitet och inflytande genom gåvan.

Héraðsdómur Norðurlands vestra ger i alla fall inte någon anledning att tro att så skulle vara fallet. Tillsammans med maken, regissören Baltasar Kormákur, förlorade Lilja Pálmadóttir nyligen en marktvist om gården vid Höfðaströnd. Läs mer om det här.