onsdag 17 mars 2010

Sibirisk stör i damm i Hafnarfjörður

Den sibiriska stören finns i dammar i Hafnarfjörður. Men sannolikheten att det ska göra Island till en stormakt inom produktionen av rysk kaviar är närmast obefintlig. Stören har nämligen planterats i dammarna av boende i området.

I lördags hittade en tioårig flicka den ovanliga fisken sprattlande på heden vid Stekkjarhvammur i Hafnarfjörður. Hafrannsóknastofnun undersökte den sällsynta gästen och kom fram till att det rörde sig om en sibirisk stör.

Stören fångades av en fågel i dammen. Under flygturen tappade sedan fågeln fisken på heden. Där låg stören när flickan fick syn på den och tog den med till sina föräldrar som i sin tur hörde av sig till Hafrannsóknastofnun.

"Jag skulle tro att en mås har fångat stören. Det är en bottenfisk", säger Hlynur Grétarsson, som driver sajten Fiskaspjall, till Fréttablaðið.

Katter fångar också gärna fisk i gölar och dammar i området, men de tar främst fiskar som lever nära ytan.

Utomlands är det populärt att placera sibirisk stör i småsjöar. Hlynur Grétarsson tror att den trenden även är på väg till Island. Han känner till flera tillfällen där boende i just Hafnarfjörður och andra kommuner i Reykjavíkområdet har köpt stör för att plantera in den i närmiljön.

En sibirisk stör på cirka 25 centimeter kostar omkring 20 000 isländska kronor i akvariebutikerna. Stören kan bli upp till två meter lång och väga 65 kilo.