torsdag 4 mars 2010

Skjutna isbjörnen var fyraårig hona

Den isbjörn som simmade i land och sköts vid Þistilfjörður den 27 januari var en frisk hona på fyra år. Åldern fastslår också att isbjörnen kom ensam - storleken gjorde att många inledningsvis befarade att ytterligare en björn gick lös i trakterna nära Þórshöfn på nordöstra Island.

Obduktionen, utförd på Keldur vid Háskóli Íslands i Reykjavík, visar att björnen var 173 centimeter lång och vägde 138 kilo. Jämfört med storleken på andra isbjörnar från östra Grönland tyder det på att honan var fyra år.

Isbjörnsungar följer honan de första 27 månaderna. Eftersom den här björnen var äldre än så anses det därmed stå klart att den kom till Island utan sällskap.

Honan var smittad av trikiner. Isbjörnen hade inte ätit under det senaste dygnet, men däremot druckit eftersom det vid obduktionen påträffades små färskvattenskrabbor och andra djur i tarmarna.

Isbjörnen tros ha kommit till Island genom att följa havsströmmarna utanför Grönlands östkust. Sedan ska djuret ha sugits upp av Golfströmmen, och då drivit på ett snabbt smältande isflak mot Islands nordöstra hörn. Björnen kan ha simmat flera mil för att ta sig i land.

Bonden som sköt björnen saknade enligt DV vapenlicens. Mannen hade geväret med sig när han var på väg till sina får. Han reagerade på att fåren plötsligt blev mycket skrämda. När han vände sig om stod han öga mot öga med isbjörnen. Han avlossade då flera skott mot björnen som dog omedelbart.

Mannen tillbakavisar dock polisens uppgifter om att han saknar licens och hävdar att det måste röra sig om ett missförstånd.

Polar Bears International har kritiserat att isbjörnen sköts ihjäl.

Här kan du läsa mer om isbjörnen som sköts i slutet av januari i år.