tisdag 2 mars 2010

Tre av fyra islänningar säger nej till Icesave

74 procent av islänningarna tänker rösta nej till Icesave-lagen. Det visar en Gallupmätning gjord på uppdrag av RÚV.

Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir sa under alltingets frågestund i går att folkomröstningen ska äga rum om samtalen mellan Island, Storbritannien och Nederländerna inte leder till ett nytt avtal. Valet blir i så fall i högsta grad underligt - islänningarna röstar då om ett lagförslag som inte längre är aktuellt. Det avtal som omröstningen gäller är nämligen sämre än det senaste förhandlingsutspelet, our best offer, som Island nobbade i fredags.

Jóhanna Sigurðardóttir berättade vidare som svar på en fråga från Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson att hon har undersökt möjligheterna att senarelägga valet för att få till stånd ett nytt avtalsförslag att rösta om samtidigt som det också skulle innebära att den parlamentariska utredningen av finanskraschen skulle bli klar före valdagen. Statsministern ser heller inte någon poäng med att rösta om en uppgörelse som redan är inaktuell. Men oppositionen har inte visat något intresse för att rucka på datumet:
"Vi har talat om det vore möjligt att skjuta upp den här folkomröstningen några veckor tills det fanns ett förhandlingsresultat. Men jag har inte hört att oppositionen är beredd att göra det så sannolikt äger folkomröstningen rum men jag undrar vad den gäller."

Även om många vill se en juridisk prövning av ansvaret för Icesave, så har de brittiska och nederländska räntekraven inte gjort det lättare att svälja kostnaderna för insättningsgarantin. I our best offer erbjöds Island rörlig ränta med ett påslag på 2,75 procent. I och med att Storbritannien och Nederländerna också kräver tvärpolitiskt stöd för en ny uppgörelse är alla förslag där de tjänar extra miljarder utöver själva räntan dömda att misslyckas.

I takt med att just ansvarsfrågan diskuterats allt mer - i synnerhet i brittisk press - har också motståndet mot Icesave-lagen ökat ända sedan presidenten Ólafur Ragnar Grímsson bestämde sig för att inte godkänna den.

19 procent av islänningarna tänker rösta ja på lördag. 8 procent avser att rösta blankt eller har inte bestämt sig.

I går hade 2 431 islänningar förhandsröstat i valet.

Den isländska delegationen är fortfarande kvar i London. Under förmiddagen träffar den representanter för den brittiska regeringen för nya överläggningar. Finansminister Steingrímur J. Sigfússon talade i går med den brittiske finansmarknadsministern Paul Myners om Islands senaste motförslag för att söka en lösning på tvisten.

RÚV:s mätning visar också att Självständighetspartiet alltjämt är störst på Island. 32 procent av islänningarna hade lagt sin röst på partiet om det var val i dag. Gröna vänstern är nu större än Socialdemokraterna för första gången sedan regeringssamarbetet inleddes - att Steingrímur J. Sigfússon av många väljare anses vara mer trovärdig i Icesave-frågan än Jóhanna Sigurðardóttir har säkerligen betydelse. Gröna vänstern får 25 procent och Socialdemokraterna backar till 23 procent.

14 procent hade lagt sin röst på Framstegspartiet och 5 procent på övriga partier, bland annat Liberalerna, Rörelsen och Medborgarrörelsen.

Den som vill känna på de isländska farhågorna kring Icesave-avtalet kan surfa in på sajten The Dutch Iceland. Där är det möjligt att lägga beslag på mark och naturtillgångar, och Island presenteras som ett avlägset och glesbefolkat land vilket gör det utmärkt som förvaringsplats för farligt avfall. Även om hemsidan är ett skämt, så ligger den nära de skräckvisioner som många har inför en framtid där Icesave blir en börda även för kommande generationer.

Här kan du läsa mer om Icesave.

Foto: Magnus Selander