torsdag 22 april 2010

Aska från Eyjafjallajökull sprider sig västerut

Mindre magma och aska men mer fluor, jordskalv och rörelser vid jordskorpan. Utbrottet vid Eyjafjallajökull fortsätter att minska i intensitet, men aktiviteten i marken gör att eruptionen kan ändra karaktär när som helst.

Under utbrottets tre första dagar skapades 750 ton magma i sekunden. Jarðvísindastofnun beräknar nu att mängderna har minskat till 75 ton i sekunden, vilket motsvarar 30 kubikmeter. Samtidigt gör de tjugo till trettio meter höga vallar som skapats av utbrottet att lavan ännu inte strömmar ut ur vulkanen. Två av tre kratrar är fortfarande aktiva.

Fluorhalterna ligger på omkring 800 milligram per kilo. Preliminära resultat från Jarðvísindastofnun visar också att mängden fortsätter att öka.

Umhverfisstofnuns mätningar visar också att luften i Kirkjubæjarklaustur, som ligger strax öster om det område som har drabbats av det största nedfallet av aska, har blivit sämre. I måndags innehöll luften 87 mikrogram luftföroreningar per kubikmeter. I lördags var siffran bara 27 mikrogram. Skyddsgränsen går vid 50 mikrogram. Som en jämförelse har dock nästan 500 mikrogram uppmätts i Reykjavík timmarna efter nyårsaftonens fyrverkerier.

Mindre rök och aska bildas i vulkanen. Däremot är marken fortfarande mycket aktiv, vilket gör att det inte går att förutsäga nästa steg. Enorma lavaklumpar kastas ibland mellan 50 och 100 meter upp ur kratern.

Små glaciärflöden kommer alltjämt från Gígjökull, men de har inte orsakat några skador. Nattens flöden förde med sig en del mindre isblock.

Det finns inget som tyder på att vulkanutbrottet är på väg att upphöra, även om det alltså har förlorat nio tiondelar i intensitet. Hade både magmans inflöde och jordskorpans rörelser avtagit hade det varit tydliga tecken på att utbrottet närmade sig slutet, men nu är marken alltjämt i kraftigare rörelse än när eruptionen rasade som värst.

Natten vid Eyjafjallajökull var lugn. Utbrottet tycks nu vara ungefär lika kraftigt som under tisdagen och onsdagen.

I dag väntas askan blåsa söderut och österut från Eyjafjallajökull. I morgon vänder vinden och nedfallet väntas då drabba områden närmast norr och väster om vulkanen. Hella och Hvolsvöllur riskerar då att täckas av ett tunt täcke av aska. Däremot tros vindarna vara för svaga för att askmolnen ska nå fram till Reykjavík under veckan.

Snö och regn väntas enligt Veðurstofa Íslands också under de närmaste dagarna, vilket kan bidra till att spola bort askan.

Bonden Ólafur Eggertsson, som tog den vid det här laget välkända bilden som du ser intill, har enligt ett pressmeddelande beslutat sig för att ge upp lantbruket i Þorvaldseyri vid Eyjafjallajökulls fot. Han säger att både familjen och jorden behöver en paus, och hoppas också att försäljningen av fotografiet ska täcka delar av de kostnader som uppstått i samband med utbrottet.

I och med det kan en av Islands största gårdar bli historia. Här finns omkring 200 nötdjur, och här odlas korn och raps och gården har dessutom ett eget borrhål där 66-gradigt vatten hämtas. Þorvaldseyri har ägts av samma familj sedan 1906.

Just bilden från Þorvaldseyri har anklagats för "bildbedrägeri" i en blogg. När Veðurstofa Íslands skickade ut den var det dock med förbehållet att den var behandlad för att skärpa kontrasterna.

Þorvaldur Þórðarson, professor vid University of Edinburgh, säger till New Scientist att Island kan vara på väg in i en tid där vulkanutbrott blir vanligare. Aktiviteten har ökat under 2000-talet, men var förhållandevis liten under 1900-talets slut. Han tror att utbrotten har mer eller mindre aktiva perioder som spänner över mellan 50 och 80 år, och tecknen skulle alltså tyda på stigande aktivitet som når sin kulmen någonstans runt år 2030 eller 2040.

Bárðarbunga, Grímsvötn och andra vulkaner som ligger under Vatnajökull har visat sig vara betydligt mer aktiva just under vissa perioder. Under lågaktiva faser sker ibland inte mer än tre utbrott på fyrtio år. Under högaktiva perioder kan antalet utbrott vara upp till elva under samma tidsrymd.

Ólafur Ragnar Grímsson fick hård kritik både från regeringen och turistnäringen för att i en BBC-intervju ha sagt "you ain't seen nothing yet" om Eyjafjallajökullutbrottet i förhållande till ett förmodat utbrott från Katla. I går uttryckte han sig mer diplomatiskt i BBC och sade att ett utbrott förmodligen är att vänta, men att det kan dröja årtionden innan Katla vaknar.

Landmælingar Íslands, Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum och Örnefnanefnd ska döpa det nya berget som skapades av utbrottet vid Fimmvörðuháls. Hildur Sif Thorarensen har ett annat förslag i sin blogg som hon mejlat till Rörelsen, som i sin tur skickat det vidare till kultur- och utbildningsminister Katrín Jakobsdóttir. Hon tycker att namnet borde auktioneras ut på Ebay till högstbjudande:
"Min mening är att namngivningen av det här berget har liten betydelse men det borde ändå vara möjligt att ge den en tidsgräns, till exempel att den bara gäller i tio år och därefter får berget ett nytt namn. Jag tror inte att det bekymrar islänningarna om berget heter Paris Hilton så länge som bönderna i området inte behöver överge sina gårdar på grund av skadorna från utbrottet."

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet, här mer om kritiken mot Ólafur Ragnar Grímsson och här hittar du webbkameror som visar Eyjafjallajökull.

Andra medier om vulkanutbrottet:
Tungt arbete att röja i askan: Aftonbladet
"En enorm skillnad jämfört med tidigare": Sveriges Television
"Mest vattenånga - nästan ingen aska": Expressen
Här är deras bilder från Island: Dalarnas Tidningar
Isländskt uttal vållar problem i amerikansk media: Svenska Dagbladet
Johan fast vid vulkanen: Lerums Tidning
"Det kan hända igen": Sveriges Radio

Foto: Landhelgisgæsla Íslands och Ólafur Eggertsson/Veðurstofa Íslands
Grafik: Veðurstofa Íslands