onsdag 14 april 2010

Bästa partiet lovar öppen korruption

Med löften om öppen korruption i Reykjavík växer väljarstödet för Bästa partiet i opinionsmätningarna. I helgens första debatt inför kommunalvalet den 29 maj hettade det till ordentligt - och Socialdemokraternas starke man Dagur B. Eggertsson kokade av ilska bakom kulisserna.

Bästa partiet tycks vara på god väg att skapa kaos i Reykjavíks kommunfullmäktige. Partiledaren Jón Gnarr lanserar ständigt den ena idén galnare än den andra, och partiet lockar trots - eller tack vare - utspel om sprängda broar, isbjörnar, knarkstopp i alltinget och vägtullar för lantisar allt fler sympatisörer. I den senaste opinionsmätningen fick Bästa partiet 14 procent, vilket hade gett två mandat och vågmästarställning i Reykjavík.

I helgen deltog Sigurjón Kjartansson, komiker och fullmäktigekandidat, i årets första debatt inför valet den 29 maj. Och Bästa partiet fortsätter onekligen att driva en helt egen linje. I "Silfur Egils" förklarade han att Bästa partiet inte kommer att fastna i samma fälla som Självständighetspartiet, som ständigt tvingas att försvara kopplingarna till moraliskt tveksamma personer:
"Vi kommer absolut att gynna våra vänner. ... Vi kommer att ägna oss åt öppen korruption, inte dold. Men vi har inga amoraliska vänner."

Sigurjón Kjartansson sade också att Bästa partiet håller dörren till eventuella koalitioner öppen för samtliga partier. Partiet kommer att samarbeta med dem som är roligast, och lovar också att gå på möten så länge de är kul.

Dagur B. Eggertsson, ledare för Socialdemokraterna i Reykjavík, tycks däremot vara måttligt road av Bästa partiet. Enligt AMX var han riktigt irriterad på Sigurjón Kjartansson som lyckades stjäla föreställningen.

På partiets forum - som går under mottot Orkar ingen lyssna på dig? Då är det här rätt plats för dig - fortsätter de upplysande diskussionerna. Gummi undrar hur det kan komma sig att malet kaffe är dyrare än omalda bönor, och att den typen av svindlerier borde förbjudas i lag. Simma vet ännu bättre:
"Jag håller med om det här med kaffet... Men jag vill dessutom att påpeka att gammal, misshandlad och knastertorr kolja är dyrare än färsk kolja. Jag hade alltid trott att gammal mat borde vara billigare än sprillans ny. Det här måste stoppas om det fortsätter."

Som det ser ut i dagsläget har Socialdemokraterna och Gröna vänstern en god möjlighet att återta makten från Självständighetspartiet, eftersom varken Liberalerna eller Framstegspartiet ser ut att få några mandat. Men Bästa partiet är en oberäknelig joker som det är uppenbart att de etablerade partierna har oerhört svårt att hantera.

Bästa partiet gör narr av den turbulens som varit i Reykjavík under mandatperioden och hämtar stöd från den utbredda misstron mot politiker. I nuläget har de etablerade partierna hamnat i ett omöjligt läge, där de tvingas att förklara att de faktiskt inte har korruption på partiprogrammet. Och det är förstås en debatt som är omöjlig att vinna.

Någon strategi för att bemöta Bästa partiet finns uppenbarligen ännu inte. Med tanke på att flera av huvudstadens mest uppskattade kulturkändisar finns bland kandidaterna är förtroendefrågan heller inte helt enkel att hantera eller attackera för de etablerade partierna, oavsett hur vansinnig politiken Bästa partiet förespråkar än må vara.

Bästa partiet åtnjuter på sina håll ett större förtroende än dagens politiker. Varje röst på Bästa partiet kan också ses som en misstroendeförklaring mot etablissemanget: Okej, de är korrumperade, men de myglar åtminstone öppet och skrattar åt det. Om inget parti lyckas punktera det resonemanget före den 29 maj väntar sannolikt ännu en turbulent mandatperiod i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om Bästa partiet.