torsdag 29 april 2010

Giftiga gaser i utbrottet vid Eyjafjallajökull

Lukten av svaveldioxid är nu påtaglig vid Eyjafjallajökull. Lavan fortsätter att röra sig mot Gígjökull och smälta glaciärisen på sin väg. Det finns alltjämt inget som tyder på att utbrottet är på väg att upphöra.

Gårdagen var besvärlig både för in- och utrikesflyget med många inställda eller kraftigt försenade turer. I dag ser läget bättre ut för flygplatserna i Keflavík och Reykjavík, som drabbats värst av askmolnen från vulkanen.

Lavaströmmarna norrut i riktning mot Gígjökull fortsätter från vulkankratern på Eyjafjallajökull. Lavan har nu rört sig en dryg kilometer från utbrottets hjärta. Jordskalven liksom rörelserna i jordskorpan och magmainflödet är alltjämt få. Däremot har flera skalv vid Bárðarbunga i nordvästra delen av Vatnajökullmassivet registrerats. Vid Katla är det alltjämt lugnt. Vulkanen visar inte några tecken på att ha påverkats av utbrottet vid Eyjafjallajökull.

Lukten av svaveldioxid är påtaglig vid Gígjökull där smältvattnet från glaciären flödar mot havet. Gaserna som skapas av utbrottet är koldioxid och svaveldioxid och mängderna kan enligt Jarðvisindastofnun vara hälsofarliga. Det är dock inte tillåtet att röra sig i området.

I går eftermiddag steg vattentemperaturen i Markarfljót snabbt från 1,5 grader till 11 grader. Smältvattnet rinner på vissa ställen ovanpå lavan och hinner då inte kylas ned under vägen mot havet.

Aska föll i går väster om Eyjafjallajökull, bland annat i Hvolsvöllur. Även i dag väntas aska enligt Veðurstofa Íslands prognoser falla väster om vulkanen.

Umhverfisstofnun börjar mäta luftkvaliteten vid Eyjafjallajökull sedan miljöminister Svandís Svavarsdóttir skjutit till sex miljoner isländska kronor för inköp av automatiska mätare. I Vík í Mýrdal pågår mätningar sedan en vecka tillbaka. När vinden blåser från Eyjafjallajökull över orten hamnar mängden skadliga partiklar långt över gränsvärdet för god luftkvalitet.

Även hackare utnyttjar vulkanutbrottet. Enligt Spamfighter kryllar nätet av kapade sajter som genom vältrimmad sökmotormanipulation knuten till sökord om Eyjafjallajökull vill locka användarna till att installera falska virusskydd.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.

Grafik: Veðurstofa Íslands
Foto: Landhelgisgæsla Íslands