måndag 5 april 2010

Hera Björk säljer kakor för att komma till Oslo

Islands bidrag till Eurovision Song Contest präglas liksom förra året av en lågbudgetsatsning. Några pengar till en video till Hera Björk Þórhallsdóttirs "Je ne sais quoi" finns inte, och nyligen bakade hon kakor och sålde på ett köpcentrum för att få ihop pengar till deltagandet.

Public service-bolaget RÚV har tvingats till kraftiga nedskärningar i finanskrisens spår. Reklamintäkterna har minskat liksom de statliga anslagen.

Redan förra året var Jóhanna Guðrún Jónsdóttirs deltagande ett lågbudgetframträdande. Och det blir inte glassigare för Hera Björk Þórhallsdóttir i Oslo. Resan är visserligen ganska kort, men samtidigt har Norge återtagit positionen som Europas dyraste land från just Island.

Hera Björk Þórhallsdóttir och låtskrivaren Örlygur Smári får sex miljoner isländska kronor, samma summa som Jóhanna Guðrún Jónsdóttir. Pengarna ska gå till scenkläder, pr-material, video och annat.

Totalt satsar RÚV omkring 25 miljoner på finalen. Den isländska delegationen blir den minsta tillåtna enligt regelverket, skriver Fréttablaðið. Hera Björk Þórhallsdóttir får i stället ladda inför tävlingen med yoga.

Island har gjort en video till vinnarbidraget ända sedan Anna Mjöll representerade landet med "Sjúbbídú" 1996. Tanken var först att avstå. Enligt Fréttablaðið ansågs videon betyda för lite i marknadsföringssyfte i förhållande till kostnaden.

Men det beskedet fick Kvikmyndaskóli Íslands i Reykjavík att erbjuda sig att göra videon utan kostnad. Både filmskolans lärare och studenter ställer upp gratis. Videon är också ett sätt att tacka Hera Björk Þórhallsdóttir, som har undervisat i sång på skolan.

"Det är underbart", säger Hera Björk Þórhallsdóttir till Fréttablaðið.

Och tillsammans med de andra i Eurovision-gänget ordnade hon nyligen försäljning av hembakade kakor i köpcentrat Kringlan i Reykjavík. Vissa av bakverken var dessutom långväga gäster från Hólmavík, Selfoss och Egilsstaðir. Hera Björk Þórhallsdóttir bakade kärleksmuffins och hennes mamma gjorde apelsinkakor och risbräck. Syftet var förstås att samla ihop pengar till schlageräventyret i Norge.

"Alla på RÚV gör att fantastiskt gott jobb och sträcker sig så långt det går. ... Men det är svårt att få bidrag i den här underbara tiden. Vi behöver lite hjälp och då har vi gjort det här offentligt och bett om hjälp", säger Hera Björk Þórhallsdóttir till Fréttablaðið.

Här kan du se webb-tv från kakförsäljningen och här läsa mer om Islands Eurovisionbidrag.