tisdag 6 april 2010

Icelandair gör reklam för "konkurs"

Det rätta alternativet till Island är en underlig slogan som Icelandair har använt i svensk press för att marknadsföra resor till Island. Eftersom bolaget dominerar marknaden - SAS har gett upp alla flyg till Keflavík utom från Oslo medan betydligt mindre Iceland Express konkurrerar från flera destinationer men också har skrotat Stockholmsflyget - känns det som ett tveksamt budskap att trycka på.

Än värre är det hos företagets Google-annonser. På en isländsk sajt finns Icelandairs annons under rubriken "Iceland Air Konkurs". Det säger onekligen en del om mediebilden av Island som ett land på ruinens brant, eftersom det är Google-sökningar på just den frasen som kopplar ihop annonsen och det autogenererade budskapet med sökningar relaterade till Island.

Ur varumärkessynpunkt är det förstås måttligt lyckat - i synnerhet som Icelandair faktiskt betalar Google för annonserna som sprider felaktiga uppgifter om att företaget är på väg i konkurs.

Hur står det då till med de envisa konkursryktena? 2009 var visserligen ett tufft år för Icelandair eftersom islänningar reste i betydligt mindre utsträckning jämfört med åren före finanskraschen. Men rekordmånga turister besökte Island förra året och allt pekar på att även 2010 blir ett nytt rekordår för turismen. Bokningsläget ser också betydligt bättre ut än förra året. Det finns i nuläget alltså inget som tyder på att Icelandair skulle vara på väg mot konkurs – oavsett hur underliga företagets annonser än blir genom Googles Adwords.

Här kan du läsa mer om Icelandair och här mer om turismen till Island.