fredag 30 april 2010

Klartecken för nytt resecentrum i Reykjavík

I höst börjar bygget av ett nytt resecentrum i Reykjavík. Den 3 200 kvadratmeter stora byggnaden ska knyta samman inrikesflyget, långfärdsbussar och stadsbussar. I slutet av 2011 väntas resecentrumet öppna dörrarna.

Ett resecentrum har varit på gång under många års tid, men planerna har rivits upp och gjorts om vid flera tillfällen. I de första ritningarna var byggnaden 9 000 kvadratmeter.

Finanskrisen har tvingat staten och kommunen att banta planerna, och även om möjligheten till spårtrafik inom Reykjavík och snabbtåg till flygplatsen i Keflavík inte ska byggas bort så ligger de med det ekonomiska läget i åtanke långt in i framtiden. Ett annat osäkerhetsmoment är själva flygplatsen, eftersom många vill flytta den från Vatnsmýrin och bort från stadskärnan.

Men kommunikationsminister Kristján L. Möller har i samarbete med Reykjavíks kommun nu enats om en kompromiss. Kostnaderna för resecentrumet väntas bli mellan 2 och 2,5 miljarder isländska kronor. Bygget är tänkt att finansieras genom lån från pensionsfonderna, som i sin tur ska få tillbaka sina pengar genom hyresintäkter och avgifter från resecentrumet. En tanke är att lägga på en avgift på cirka 300 kronor på varje inrikesbiljett.

Platsen blir en tomt norr om Hótel Loftleiðir. Anbudsförfarandet inleds enligt Vísir under maj.

Resecentrumet ska alltså skapa en smidigare övergång mellan inrikesflyg, långfärdsbussar och stadsbussar. Bussterminalen BSÍ flyttar också till den nya byggnaden där det också blir garage för personbilar.

Flera landsbygdskommuner har protesterat mot förslagen på att flytta flygplatsen utanför stadskärnan, något som preliminärt skulle ske år 2016. Det gör att befolkningen i glesbygden får ännu längre till huvudstadens utbud av tjänster.

I mars påbörjades bygget av ett hotell vid den internationella flygplatsen i Keflavík. Hotellet får 60 till 70 rum fördelade på 3 200 kvadratmeter. Enligt Víkurfréttir ska bygget vara klart till nästa sommar.

Här kan du läsa mer om resecentrumet.