onsdag 7 april 2010
Körde vilse - två döda vid Eyjafjallajökull
Två personer påträffades i går döda sedan de gått vilse i det hårda vädret vid Eyjafjallajökull. Ytterligare en person ur samma resesällskap hittades vid liv. De tre resenärerna körde fast i snön efter att ha tittat på vulkanutbrottet i söndags.
En kvinna född 1967 och en man född 1955 hittades i går avlidna nordväst om Eyjafjallajökull, uppger Slysavarnafélagið Landsbjörg. Båda tros ha irrat omkring i det hårda vädret i många timmar och ha dött på grund av köldskador och utmattning.
Kvinnan åkte i söndags kväll tillsammans med två kamrater för att titta på vulkanutbrottet. Strax efter midnatt sågs bilen, en Honda CRV, enligt polisen i Hvolsvöllur vid Tröllagjá nordväst om Eyjafjallajökull. De ska då ha varit på väg tillbaka mot ringvägen efter att ha tittat på utbrottet vid Fimmvörðuháls.
Under natten mot måndagen ringde de polisen eftersom de kört fast med bilen och var vilse. Mannen i sällskapet trodde sig då vara i närheten av Fljótshlíð, men såg inget i landskapet som kunde hjälpa polisen att lokalisera honom.
Mannen hade sedan regelbunden kontakt med polisen i Hvolsvöllur genom mobiltelefon under hela natten. Tidigt i måndags morse hörde han åter av sig till polisen och sade att han inte längre behövde hjälp. Tillsammans med sina två kamrater hade han lyckats få loss bilen och hittat en led ut ur området vilket gjorde att han ansåg att hjälp inte längre var nödvändigt. Sökandet som då pågått i fem timmar blåstes av.
Nästan ett helt dygn senare, under natten mot tisdagen, hörde anhöriga åter av sig till polisen. Varken mannen eller någon av hans kamrater hade då dykt upp. Sökandet efter de försvunna återupptogs med full intensitet och upp till 280 deltagare med snöskoter, sökhundar och på skidor.
En kvinna, född 1977, påträffades i går nedkyld och utmattad nordväst om Eyjafjallajökull. Hon fördes med helikopter till sjukhus i Reykjavík. Enligt Landspítali är hon inte svårt medtagen och kommer att bli fullt återställd.
Den bil som de tre färdades i hittades också under gårdagseftermiddagen. Kvinnan som överlevde nätterna i kylan hittades nio kilometer från bilen. Hon kunde också peka ut ungefär var bilen fanns och berätta att bensinen tagit slut. Varför resenärerna skildes åt i vildmarken på höglandet, avvek från leden de hittat och valde olika vägar när de övergav bilen är inte känt.
Den andra kvinnan i sällskapet hittades död nära fordonet under gårdagseftermiddagen. Mannen i sällskapet påträffades sent i går kväll. Även han tros ha blivit ett offer för en kombination av svår kyla och utmattning. Han hittades fem kilometer söder om bilen.
På grund av hårt väder i området under delar av påskhelgen blev vulkanutbrottet inte riktigt den turistfest som förutspåtts. Polisen, räddningstjänsten och civilförsvaret har tvingats att hjälpa åtskilliga turister som överraskats av kylan på fjället. Enligt polisen sköter sig de flesta besökarna utmärkt och kommer väl förberedda och respekterar de anvisningar som finns på platsen.
En fransk turist blev kraftigt nedkyld efter att ha vadat över Markarfljót. Mannen var på en rundresa längs med ringvägen när han bestämde sig för att försöka ta sig nära vulkanutbrottet via Þórólfsfell. Men floden satte stopp för planerna, och hade han inte lyckats ta sig fram till en stuga i Þórsmörk hade det kunnat gå illa.
Det finns heller inget som tyder på att strömmen av besökare på väg till Fimmvörðuháls håller på att mattas av. Det brittiska motorprogrammet "Top Gear" har landat på Island för att köra monsterjeep upp till platsen för utbrottet. Varje avsnitt ses av 350 miljoner tittare i drygt 100 länder, vilket innebär att intresset för vulkanutbrottet knappast lär minska.
Ett jordskalv med en magnitud på 3,6 på Richterskalan uppmättes i går eftermiddag vid Eyjafjallajökull. Det är det kraftigaste skalvet sedan vulkanutbrottet började för drygt två veckor sedan.
Skalvet inträffade 15.32 lokal tid. Epicentrum var under glaciären Eyjafjallajökull väster om utbrottet vid Fimmvörðuháls, samma område där merparten av de skalv som föregick vulkanutbrottet ägde rum. Skalvet var enligt Veðurstofa Íslands mätningar grunt, och ägde rum bara 0,2 kilometer under markytan.
Det finns dock inget som tyder på att aktiviteten i området har ökat eller att skalvet skulle förebåda ett vulkanutbrott även under själva glaciären. Jämfört med tiden före utbrottet är det förhållandevis få jordskalv. Gårdagens kraftigare och grundare jordbävning följdes visserligen av enstaka efterskalv, men de nådde som högst 1,9 på Richterskalan och ägde också rum på större djup.
Totalt 19 jordskalv registrerades i området under gårdagen. De näst kraftigaste ägde rum i går morse och uppmättes till 2,5 respektive 2,4 på Richterskalan.
Gårdagens kraftiga skalv inträffade nära kanalerna till utbrottet under glaciären. Den kraftiga värmen kan ha bidragit till att utlösa jordskalvet. Det finns i nuläget inget som tyder på att den närliggande vulkanen Katla skulle ha påverkats av utbrottet vid Eyjafjallajökull.
Vulkanutbrottet fortsätter med samma intensitet som tidigare. Skyddszonen runt Fimmvörðuháls är en kilometer, och det är alltjämt totalförbjudet att beträda Eyjafjallajökull.
Det nya berg som har skapats av lava och aska från utbrottet ska enligt ett uttalande från kultur- och utbildningsminister Katrín Jakobsdóttir döpas av Landmælingar Íslands, Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum och Örnefnanefnd. Myndigheterna ska redan ha fått in många namnförslag från allmänheten.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.