
Fluorhalten i askan är enligt Jarðvísindastofnuns fem första prov mellan 25 och 35 milligram per kilo aska. Mängderna fluor är alltså än så länge små. Askan från utbrottet vid Fimmvörðuháls innehöll mellan 92 och 112 milligram fluor per kilo, och eruptionen har sin grund i samma magmaströmmar under glaciären. Umhverfisstofnun har tagit prover för svavel men de har ännu inte analyserats.
I floden Markarfljót hittades i går döda öringar, som kan ha påverkats av smältvattnet från Eyjafjallajökull. Bönderna i området har samlat in hästar och får eftersom vattnet kan vara på väg att bli giftigt.
Utbrottet fortsatte i går med oförminskad intensitet. Däremot var jordskalven i området få.
Omkring 700 personer evakuerades i går kväll sedan en enorm glaciärflod forsade mot havet från Gígjökull. I smältvattnet fanns stora bitar is. Vattenmassorna flödade över vallarna vid Þórólfssfell. Fljótsdalur, den gård som ligger längst in i Fljótshlíð och därmed närmast Eyjafjallajökull, kunde inte evakueras eftersom vägförbindelsen brutits.

Efter att vattenmassorna passerat återgick evakueringsläget enligt polisen till det tidigare, där bara det tjugotal gårdar som ligger närmast vulkanen ingår. Ytterligare två mindre glaciärflöden från Gígjökull forsade under natten mot havet utan att föranleda någon evakuering.
Vattennivån i floden har nu sjunkit tillbaka något. Däremot stiger Markarfljóts botten på grund av grus, sand och aska som smältvattnet för med sig.
Vegagerðin grävde upp delar av ringvägen för att rädda bron över Markarfljót, som hittills har stått emot trycket från vattenmassorna. Nu arbetar de på att skapa en tillfällig väg genom att leda om vattnet. Den provisoriska vägen ska ligga strax under marknivån, och därmed kunna översköljas av smältvatten utan att förhoppningsvis spolas bort. Vägen kan möjligen bli klar under dagen, men under natten förlängdes den vägsträcka som sköljts bort från 150 till 400 meter. Kostnaderna uppgår till minst 20 miljoner isländska kronor.

I går transporterades mjölken från gårdarna vid Eyjafjallajökull till Akureyri i stället för Reykjavík. Fisktransporter från Höfn som skulle till huvudstaden fick också ta den norra vägen över Akureyri, en dubbelt så lång resa. I dag kommer bönderna att få hälla ut mjölken i vattendragen.
Icelandair och Iceland Express senarelägger dagens flyg till Europa. Flera turer från Keflavík ställdes in i går, medan inrikesflyget med undantag för Hemön och Höfn fungerade som vanligt. I dag går även flyget liksom färjan till Hemön som planerat.

Liksom under natten mot gårdagen fick befolkningen på omkring 20 gårdar vid Þorvaldseyri och Önundarhorn inte tillbringa natten i hemmet. De får dock alltjämt uppehålla sig i området på dagtid för att se till sina djur. Sikten är på sina håll också ytterst begränsad, och närmast öster om glaciären är himlen färgad gråsvart av aska.
Glaciärflödena sköljer ned över låglandet i omgångar. Delar av kustlandet söder och sydväst om Eyjafjallajökull ligger delvis under vatten. I floden Skóga vid Skógafoss öster om glaciären har ännu inte noterats några högre vattenstånd än vanligt, däremot har vattnet i forsen börjat få en gråsvart färg.

Glaciärflödena kommer i omgångar. Det beror på att vulkanutbrottet ständigt smälter snö och is från Eyjafjallajökulls tak. Så småningom rämnar glaciären på ett ställe, och vattenmassorna strömmar då nedåt. Därefter fortsätter avsmältningen, och när trycket återigen blir tillräckligt starkt viker sig jökeln för smältvattnet.
Utbrottet är betydligt större än det vid Fimmvörðuháls. Magma hade då med vissa uppehåll strömmat in under Eyjafjallajökull ända sedan i somras. Liknande magmatillflöden noterades även 1994 och 1999 då det var oroligt under glaciären som också höjde sig flera millimeter, utan att leda till någon eruption.
Den 19 december 1821 inleddes det senaste utbrottet vid Eyjafjallajökull. Det varade i ett och ett halvt år. I juni 1823 erupterade Katla. Det spekuleras ofta kring att det finns ett samband mellan de två vulkanerna. Än så länge finns det inga tecken som tyder på att även Katla skulle eruptera inom kort.
Det går dock inte att utesluta att magman vid Eyjafjallajökull också sprider sig mot Katla. Ett glaciärflöde från Katla kan bli upp till femtio gånger större än de som hittills följt på utbrottet vid Eyjafjallajökull. Även Grímsvötn, Hekla och Askja har under de senaste åren visat tecken på stigande aktivitet i form av magmatillströmning och jordskalv.
Katla erupterade senast 1918. Vulkanen tros dock ha fått ett mindre utbrott även 1955 som aldrig blev synligt. Katlas största utbrott tros ha inträffat för cirka 12 000 år sedan då vulkanaskan spreds över norra och västra Europa, Grönland och Nordamerika. Aska från isländska vulkaner når Sverige i snitt vart tusende år.

De översvämningar som inträffade 1822 täckte 172 kvadratkilometer på sydkusten. Flödet i Markarfljót tros enligt Veðurstofa Íslands ha uppgått till mellan 12 000 och 29 000 kubikmeter i sekunden, och alltså varit större än de vattenmassor som sköljde över området i går. Även då började störtvågen vid Gígjökull.

Lakis utbrott följdes av Grímsvötn. Totalt kastade vulkanerna upp åtta miljoner ton fluor och över 100 miljoner ton svaveldioxid. Askan skapade en dimma som täckte delar av Europa och fick temperaturen att sjunka. Det finns i dagsläget inget som tyder på att utbrottet vid Eyjafjallajökull ska orsaka sådana naturkatastrofer. Och de första proverna visar alltså att åtminstone fluorhalterna i askan är låga.
Vulkannamnen Katla och Hekla tillhör för övrigt på Island de tio mest populära flicknamnen mellan noll och fyra år. Även Askja är godkänt som tilltalsnamn för isländska kvinnor.
Uppdatering: Icelandair ställer in flygen till och från Europa - London, Paris, Frankfurt, Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors - med undantag för Manchester, Glasgow och Oslo, som skjuts upp till 16.00 lokal tid. Vinden väntas ändra riktning under kvällen och natten, och nedfallet av aska väntas då ske även direkt söder om Eyjafjallajökull.
Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull, här mer om Laki och här hittar du webbkameror riktade mot vulkanutbrottet.
Andra medier om utvecklingen på Island:
Ingen akut fara på Island: Svenska Dagbladet
Svenska myndigheter räknar med snabb lösning: Dagens Nyheter
Hur farligt är molnet?: Göteborgs-Posten
Experten: Utbrottet kan pågå i månader: Expressen
Island oroligt för nya utbrott: Sveriges Television
De är fast bara några mil från vulkanutbrottet: Dalarnas Tidningar
Svenska geologer nära vulkanutbrottet: Kristianstadsbladet
Erik hamnade mitt i hetluften: Dagbladet
Länsbor på Island: Utbrottet kan reta den stora vulkanen: Länstidningen
Seismologen ger svar på dina frågor om askan: Västerbottens-Kuriren
Spänd väntan nära vulkanen på Island: Sveriges Radio
Jättevulkanen Katla kan vakna: Göteborgs-Posten
Katla kan vakna: Aftonbladet
Svenske Lars vittne till utbrottet: Expressen
Vulkanmoln bromsar klimatet: Göteborgs-Posten
Askan sannolikt ofarlig: Dagens Nyheter
Vulkanaska från Island är ofarlig enligt Socialstyrelsen: Dagens Medicin
Foto: Landhelgisgæsla Íslands
Grafik: Flightradar 24