fredag 2 april 2010

Långa straff för isländsk amfetaminfabrik

Fängelse i tio respektive åtta år blir straffet för de två isländska män som byggde en amfetaminfabrik i ett industriområde i Hafnarfjörður. När polisen slog till fanns ingredienser för att tillverka minst 353 kilo narkotika i lokalen. Hæstiréttur Íslands fastställer nu domen från Héraðsdómur Reykjaness.

När polisen gjorde husrannsakan i lokalen i oktober 2008 påträffades tillverkningsutrustning för amfetamin som enligt Interpol var den mest avancerade som hittills upptäckts. Tillslaget var också resultatet av ett samarbete mellan den isländska polisen och Interpol.

Utredningen började i april 2008 sedan tullen tipsat polisen om att ett företag knutet till en av männen förde in ämnen som kunde användas för att odla cannabis. Tre månader senare visade det sig att han också försökte sälja ett parti om 692 gram amfetamin.

Polisen spårade sedan mannen till industrilokalen i Hafnarfjörður, där det visade sig att han hade en kompanjon. Snart insåg polisen att de var något mer omfattande på spåren än en cannabisodling. När polisen genom telefonavlyssning anade att männen var på väg att flytta utrustningen slog de till för att inte riskera att amfetaminfabriken skulle försvinna.

I byggnaden fanns också 38 kilo av ämnet P-2-NP, något som skulle ge drygt 14 kilo rent amfetamin. På gatan skulle det kunna drygas ut till 353 kilo amfetamin.

Ingen av de nu dömda männen var i lokalen vid tillslaget. Båda av dem greps dock av polisen några timmar efter razzian.

Männen, en 22-åring bosatt i Hafnarfjörður och en 38-åring bosatt i Reykjavík, lärde känna varandra när de avtjänade fängelsestraff. En av dem är tidigare dömd för bland annat mordförsök. En av dem pluggade också kemi vid Háskóli Íslands för att skaffa sig bättre kunskaper om förutsättningarna för narkotikatillverkning.

Hos 38-åringen hittades också 692 gram amfetamin och 18 kilo cannabis. Han anses ha varit den drivande i narkotikaframställningen och döms till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. 22-åringen döms till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott.

Här kan du läsa mer om tillslaget och här kan du läsa domen i sin helhet.

Bilden visar amfetaminfabriken i Hafnarfjörður.

Foto: Lögreglan