
Vesturbyggð är en av Västfjordarnas största kommuner med 935 invånare, och bildades 1994 efter folkomröstningar i de då sex kommuner - alla utom Tálknafjarðarhreppur röstade ja - som fanns i regionens sydvästra del. Centralorterna är Bíldudalur och Patreksfjörður. Den viktigaste näringen i kommunen är fisket.
Kommunstyrelsen röstade nyligen för att en planerad laxodling på upp till 3 000 ton vid Arnarfjörður inte behöver genomgå någon miljöprövning. Beslutet fattades med tre röster mot två, där två ledamöter inte deltog på grund av jäv.
Beslutet i kommunstyrelsen föregicks av en livlig debatt. I ett brev protesterade flera företag i regionen mot att tillståndet från Heilbrigðiseftirlit Vestfjarða inte villkorades, och att det därför borde återkallas. Dessutom hade lokalbefolkningen inte tillfrågats i en så viktig fråga.
Inför avgörandet fick styrelsen också ta emot en namninsamling där kravet var att tillståndet skulle vara tidsbundet. Laxen skulle också tas emot och beredas i Bíldudalur och därmed skapa arbetstillfällen i en region som sedan länge lockar allt färre invånare. Laxodlingen skulle enligt namninsamlingen inte få utnyttja kommunens resurser för att sedan låta någon annan ta hand om vinsten.
Men kommunstyrelsen valde alltså att bortse från protesterna. Som en konsekvens valde Jón Hákon Ágústsson att lämna Bæjarmálafélagið Samstaða, som därmed också tappade majoriteten i kommunen. Bæjarmálafélagið Samstaða har tre mandat, Självständighetspartiet lika många och Jón Hákon Ágústsson sitter kvar som vågmästare och politisk vilde.
I ett uttalande motiverar han avhoppet med att konflikten inom Bæjarmálafélagið Samstaða är "olöslig" samt att han "sitter i kommunstyrelsen som representant för invånarna i Bíldudalur och lägger stor vikt vid att följa vid att följa näringslivets och befolkningens vilja i Bíldudalur i den här frågan liksom i andra".
Kommunstyrelsen i Vesturbyggð har dessutom fördelat 148 ton av årets bygdekvot till ett företag som enligt DV tillfälligt har blivit av med flera fisketillstånd. Anledningen är att båtarna vid flera tillfällen har landat mer fisk än vad kvoterna tillåter. Kommunstyrelsen ska inte ha känt till överfisket.
I de 53 hamnar där båtar fiskade på strandkvoter under förra sommaren gick inget av de totala fångsterna på 4 100 ton till bearbetning i hemmahamnen. I Västfjordarna såldes all fisk vidare från Ísafjörður, Bíldudalur, Þingeyri, Norðurfjörður, Hólmavík och Patreksfjörður. Totalt bereddes 17 procent av strandkvoterna i hemmahamnen, uppger Bæjarins Besta.

Efter åtta år på posten tänker Ólafur Áki Ragnarsson ställa upp i kommunalvalet med en egen lista, även om han för Vísir beskriver sig som "självständighetspartist ut i fingerspetsarna".
I Flóahreppur kan knappt 400 röstberättigade avgöra en politisk fråga som kan påverka hela Island. Debatten inför kommunalvalet väntas präglas av beslutet om att bygga ut vattenkraften vid Urriðafossvirkjun i Þjórsá. Miljöminister Svandís Svavarsdóttir stoppade nyligen planerna, men genom att lägga fram en ny detaljplan kan frågan väckas till liv.
2007 var en majoritet av lokalbefolkningen emot utbyggnaden. Opinionen tycks hålla i sig trots finanskrisen och att behovet av energi väntas öka på grund av flera stora industrisatsningar som kan tas i bruk under de kommande åren.
Kommunstyrelsen är för mer vattenkraft i kommunen. När det visade sig att miljönämndens ordförande var emot utbyggnaden och tänkte verka för ett nej i samband med kommunalvalet fick han sparken, skriver Fréttablaðið.
Allt är dock inte osämja. I Hafnarfjörður vill Gröna vänstern och Självständighetspartiet enligt Morgunblaðið att kommunstyrelsen går samman för att lösa de ekonomiska svårigheterna. Skulderna till Lánasjóður sveitarfélaga är 7,5 miljarder isländska kronor, vilket är högst i hela landet. Och i kriskommunen Álftanes vill Álftaneshreyfingin helst söka ett samgående med Reykjavík - invånarnas favorit är dock grannkommunen Garðabær.
Här kan du läsa mer om problemen i Álftanes.