
Eyjafjallajökulls utbrott ändrade karaktär i går morse. Vulkanen har nu börjat producera mer lava än aska. Förändringen är väntad men kommer något tidigare än förmodat. Om utbrottets nya karaktär är bestående innebär det att riskerna har minskat avsevärt. Nya explosioner och askmoln kan inte uteslutas, men lava som rinner från toppen av Eyjafjallajökull innebär inget hot mot bebyggelse, djur eller natur.
I de tre kratrarnas djup finns nu enligt Veðurstofa Íslands lavasjöar. Lavan väntas så småningom strömma sakta nedför glaciärens norra sida. Vid ett tidigare utbrott vid Askja visade det sig att lava faktiskt kan röra sig över is, men det går oerhört långsamt. I nuläget är det dock förhållandevis lite lava som ens har orkat över kraterns kant.
Snö- och istäcket vid platsen för utbrottet är nu nästan helt borta. Magman får därför inte samma kontakt med vatten, vilket gör att explosionerna liksom askmolnen väntas avta. Samtidigt finns det inget som säger att utbrottet inte får utlopp någon annanstans där det finns mer is. Än så länge återstår dessutom ungefär 85 procent av glaciärens istäcke.
Lavans ämnessammansättning både från Eyjafjallajökull och Fimmvörðuháls är enligt Jarðvísindastofnun basalt med spår av sur magma från utbrottet som ägde rum mellan 1821 och 1823. Magman som finns nära kratern är just nu av en explosiv typ, men även den kan vara på väg att förändras då annan magma kan rensa bort den sura magman och därmed minska risken för explosioner samt i förlängningen även för ytterligare kraftig bildning av aska.
Jordskalven är alltjämt få och svaga, men jordskorpans rörelser har inte avtagit och magman är fortfarande i rörelse, även om det har varit förhållandevis lugnt under natten. Det finns inga tecken på att Katla skulle ha påverkats av utbrottet vid Eyjafjallajökull. Det är ännu lugnt under Mýrdalsjökull.
Katla anses vara den farligaste av de isländska vulkanerna - bland annat eftersom den ligger närmast bebyggelse och under den stora Mýrdalsjökull. Vid ett utbrott riskerar kuststaden Vík í Mýrdal att spolas bort av vattenmassorna som följer på utbrottet. Lavan smälter nämligen enorma mängder is, och när glaciärens tak så småningom ger vika kastas vattnet med oerhörd kraft mot havet.
Under utbrottet 1721 skapade vattenmassorna en tsunamiliknande våg - då pressade Katla med stor kraft vattnet mot Västmannaöarna där vågorna slogs tillbaka mot fastlandet av de höga klipporna och sköljde över södra Island.
Veðurstofa Íslands ser utbrottet vid Eyjafjallajökull som det farligaste sedan Hemön 1973 på grund av närheten till bebyggelse. Liksom vid Surtsey 1963, Gjálp 1996 och Grímsvötn 2004 blandas magman med vatten vilket leder till ett explosivt utbrott.
Det rör sig ändå om en förhållandevis liten eruption. Mängden vulkaniska ämnen är hittills omkring en fjärdedel av vad som skapades vid Gjálp, men däremot fyra gånger mer än det senaste utbrottet vid Grímsvötn.

På torsdag väntas vinden ändra riktning, och Reykjavík ligger då i riskzonen för nedfall av aska. Samtidigt väntas också regn, vilket gör att askan blandas ut med vattnet och inte blir lika bekymmersam ur miljösynpunkt. Enligt kommunen väntas askan inte skapa problem med dricksvattnet. I dag och i morgon väntas däremot askan inte sprida sig långt från glaciären.
Några större glaciärflöden har heller inte rapporterats under de senaste dagarna. Risken har enligt Almannavarnir också minskat på grund av utbrottets nya karaktär.
Vägen över Markarfljót är lagad men polisen i Hvolsvöllur uppmanar resenärer att vara försiktiga samt att inte stanna i onödan, och har avvisat många nyfikna som tagit sig förbi avstängningarna och in i skyddszonen söder om Eyjafjallajökull. Sikten i området är fortfarande mycket begränsad och ringvägen är tidvis avspärrad mellan Markarfljót och Skógar. Om det börjar att regna kommer det också att bli mycket halt på vägen när vattnet blandas med askan. Arbetet med Landeyjahöfn har också återupptagits. Än så länge har endast små mängder aska fallit över hamnen.
Hästar, kor och får har så långt det går flyttats inomhus. Vissa har också transporterats bort från riskzonen. Exakt hur djur- och växtlivet kommer att påverkas är inte klart, men det täta asktäcket kommer förstås att vara mycket skadligt för djur som inte har möjlighet att lämna området.
Náttúrufræðistofnun övervakar som vanligt området från tre platser, Fljótshlíð, Rauðafell och Skógar. Fjärilar, insekter och andra småkryp kommer enligt ett pressmeddelande att ägnas särskild uppmärksamhet.
Sveriges Television sänder i morgon onsdag en repris av dokumentären "Tidernas oväder" om Lakis utbrott 1783. Programmet sänds 18.00 i SVT2. Du kan läsa mer om dokumentären och utbrottet här.

För Mílas webbkameror över Eyjafjallajökull är utvecklingen den motsatta - under de senaste fyra veckorna har över tio miljoner besökare surfat in för att se vulkanutbrottet i direktsändning. Icelandair och Iceland Express räknar dock med att flyga nästan som vanligt i dag.
Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull och här hittar du fler webbkameror.
Andra medier om vulkanutbrottet:
Expressens reporter vid vulkanen: Stora lavablock flyger upp: Expressen
"Ser jättestora berg med rök": Aftonbladet
"Svårt att andas": Svenska Dagbladet
Motsägelsefull vulkan: Sveriges Television
"Vulkanhysterin gör oss till hedningar": Expressen
Foto: Veðurstofa Íslands och Landhelgisgæsla Íslands