onsdag 28 april 2010

Miljonsatsning på turism efter utbrottet

566 000 turister besökte Island förra året. 2010 skulle bli ännu ett rekordår - men vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och hotet från Katla har skrämt bort många resenärer och branschen fruktar ett uselt år. Island lägger därför 700 miljoner isländska kronor på marknadsföring som ska vända trenden.

Turismen betydde 2009 intäkter på 155 miljarder isländska kronor. Prognosen för 2010 var ett nytt rekordår. Men vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och diskussionerna om en nära förestående eruption vid Katla har förvandlat bokningsläget till en katastrof.

I nuläget ser det ut som att 100 000 färre kommer att besöka Island i år. Det betyder minskade intäkter på mellan 25 och 30 miljarder, pengar som det krisdrabbade Island är i stort behov av. Turismen betyder under högsäsongen också tusentals arbetstillfällen som nu är i farozonen.

Näringsminister Katrín Júlíusdóttir meddelade i går att regeringen beslutat att satsa 350 miljoner på marknadsföring. Branschen går in och satsar lika mycket. Både regeringen och turistindustrin vill i kampanjerna betona att turister är säkra på Island, och att kunskapen att hantera vulkanutbrott är mycket god.

Regeringen vill gärna se pengarna som en investering. Fler turister betyder större skatteintäkter, och Katrín Júlíusdóttir ser också stödet som ett sätt att försvara de investeringar som gjorts i turistnäringen under de senaste åren.

Askmolnen skapade under gårdagen stora problem för både in- och utrikesflyget. Även i dag väntas flygplatserna i Keflavík och Reykjavík vara stängda delar av dagen. Utbrottet tros däremot enligt Veðurstofa Íslands inte påverka Akureyri och Egilsstaðir.

Askan har spridit sig åt nordväst och topparna på Tindfjöll och Tindfjallajökull är nu gråsvarta. Lavan har nu runnit en kilometer från kratern på Eyjafjallajökull i nordlig riktning mot Gígjökull. Flödet i Markarfljót ökade något, men risken för nya översvämningar bedöms i nuläget som liten. Enligt Jarðvísindastofnun är lavaflödet omkring 200 grader varmt när det möter glaciärens istäcke.

Inflödet av magma och rörelserna i jordskorpan ligger på samma nivåer som tidigare i veckan. Närmast Eyjafjallajökull är askmolnen alltjämt täta och det finns inget som tyder på att utbrottet är på väg att upphöra, även om intensiteten har avmattats.

Almannavarnir lättade i går på restriktionerna i området. Lederna till Mýrdalsjökull och Sólheimajökull är inte längre stängda. Den västligaste delen av Mýrdalsjökull, nära platsen för utbrottet vid Fimmvörðuháls, är fortfarande avspärrad och detsamma gäller vägen till Þórsmörk. Där har dessutom utbrottet förstört sex kilometer av sträckan.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.

Foto: Landhelgisgæsla Íslands
Grafik: Almannavarnir